Цяла клиника лекари напускат, не си дават леглата за COVID (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9218309 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов показа на здравния министър проф. Костадин Ангелов и шефа на “Пирогов” проф. Асен Балтов пуснатит тези дни участък от магистрала “Европа”.

Шефът на “Александровска” не прие оставките

Работата носи свобода, обясни Борисов защо не затваря държавата

До оставките на всички лекари от клиниката по трансплантации на Александровска болница стигна скандалът между екипа и ръководството на здравното заведение. 15 медици и началникът им проф. Емил Паскалев подадоха оставки, защото не желаят клиниката им да бъде отделена за прием на болни с коронавирус.

Пациентите на Клиниката по нефрология и трансплантации към Александровска болница ще бъдат преместени в сходна клиника и никой няма да остане необгрижен. Освен това капацитетът на новото място - Клиниката по нефрология, е със 150 места повече, гарантира в четвъртък шефът на болницата д-р Борис Богов.

Той засега не е приел оставките на екипа на проф. Паскалев и обясни, че ще се възпозлва от законовия 7-дневен срок, като дотогава медиците не са освободени. Богов обвини проф. Паскалев в безотговорност и че е абдикирал от грижата си за пациентите заради

“невъзможност

да надскочи

собственото

си его”

“Изненадан съм от безотгворното отношение на един лекар, който твърди, че разбира от бъбречно трансплантирани пациенти у нас. Прави го още по-отговорен да изостави своите пациенти в момент, в който цялата карта на България е в червено”, каза д-р Богов. В началото напускането на екипа на клиниката създало хаос, но впоследствие работният ритъм бил възстановен, увери шефът на “Александровска”.

Скандалът с местенето на трансплантираните пациенти е заради заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, според която Александровска болница трябва да разкрие общо 340 легла за пациенти с коронавирус.

Затова директорът ѝ решил да превърне целия първи блок в COVID зона. В него освен Клиниката по нефрология и трансплантации се намират и кардиологията, втора хирургия и лицево-челюстната хирургия.

От ръководството предложили на проф. Паскалев да премести дейността си в Клиниката по нефрология, която е със сходна дейност, намира се в старото крило на болницата и има отделен вход, но той отказал, обясни проф. Богов.

“Мястото, където отиват колегите, е удобно, в някои отношения по-добро от хотелска част”, допълни той.

“Изпитвам неудобство и срам. От експертна гледна точка не разбирам проблема. Едно пребазиране създава неудобства, извежда работата извън зоната на комфорт, но в ситуацията, в която се намираме, това се случва навсякъде. Прочетох становищата на катедрата по епидемиология, която е посетила мястото, и е еднозначно, че не могат да останат там”, коментира ситуацията и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Въпреки това Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания организира протест пред здравното министерство днес. Те настояват клиниката им да не се мести, защото новото място

не осигурява

необходимите

условия

за тях.

“Всеки пациент с присаден бъбрек има контролни прегледи и изследвания на всеки 3 месеца, а прясно трансплантираните - през 10 дни или по-често. Тези, които имат здравословен проблем, се настаняват в Клиниката нефрология и трансплантации, където има само 26 легла и се преглеждат само от екип на проф. Паскалев. Ето защо клиниката е изцяло отделена от други, приемът там е ограничен, а на външни лица - строго забранен. Всичко това позволява съхраняване живота на бъбречно трансплантираните пациенти”, посочват в мотивите си от асоциацията.

400 легла ще бъдат разкрити в столичната болница “Пирогов” за лечение на тежки и среднотежки случаи на коронавирус до края на тази седмица, обяви шефът на болницата проф. Асен Балтов в четвъртък при посещение на премиера Бойко Борисов в лечебното заведение, за да му покажат купена от правителството апаратура за ядрено-магнитен резонанс и да навести ремонтите в болницата.

За 5000 оздравели от коронавирус от миналия четвъртък досега пък съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на премиера. Той и Балтов посетиха с Борисов и магистрала “Европа”, като премиерът ги повози на джипката.

“Здравите да се връщат на работа. Разчитам на докторите - човек по човек, който е здрав, да отиде да работи. Работата носи свобода, удоволствие, живот, взема заплати и храни семейство. Държавата не трябва да спира”, обясни Борисов защо е против ново затваряне на държавата.