1 от 4 смъртни случая във Франция се дължи на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9218505 www.24chasa.bg
Жан Кастекс СНИМКА: РОЙТЕРС

Един от всеки четири смъртни случая във Франция се дължи на новия коронавирус, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

"Натискът върху болничната ни система нарасна рязко", заяви той на пресконференция. В момента в страната се приема в болница един човек на всеки 30 секунди. Броят на приетите в болница заразени е по-висок, отколкото по време на пика на първата вълна, подчерта той.

Въпреки че равнището на предаване на коронавируса е под 1, е прекалено рано да се обмисля смекчаване на ограничителните мерки, наложени с цел контрол на разпространението на болестта. "Би било безотговорно да облекчим карантината в момента", заяви Кастекс, като предупреди, че постигнатото до момента може да се окаже нетрайно, предаде БТА. 

Ако забавянето на темпото на предаване на болестта се запази, Франция ще отмине пика на втората вълна в началото на следващата седмица, добави премиерът. Ако обаче разпространението на болестта отново се ускори, правителството няма да се поколебае да наложи по-строги ограничителни мерки.

Вирусът уби над 42 000 души във Франция. С 35 879 нови случая в сряда, регистрирани от здравните власти, броят на заразените достигна 1,86 милиона, с което страната изпревари Русия и стана най-тежко засегнатата в европейския регион.