"Музикаутор" съди НВО за авторски права

https://www.24chasa.bg/novini/article/9220531 www.24chasa.bg

"Музикаутор" ще заведе три съдебни дела срещу НВО и мобилните и кабелни оператори, които разпространяват стрийминг услугата HBO GO, обясниха от организацията за управление на авторски права.

Макар повече от пет години HBO GO да е достъпна у нас, платформата все още се разпространява с неуредени авторски права за музиката, а загубите за авторите и композиторите, чиито произведения звучат във филмите по HBO GO, са на стойност между 500 000 и 1 000 000 лева, твърдят от "Музикаутор".

"Нарастващият брой потребители на HBO GO е видим. Въпреки че всички си плащаме за тази услуга, тя не е лицензирана. Трябва да избегнем в тази тежка ситуация за творците те да не получават дори указаното по закон", каза композиторът и председател на Управителния съвет на "Музикаутор" Ясен Козев.

От 5 години организацията води преговори с НВО и операторите, които разпространяват стрийминг услугата НВО GО. От няколко месеца между "Музикаутор" и НВО има сключен договор, но той се отнася само за директните абонати на платения канал - тези, които ползват услугите му през сайта му.

"Над 95% от ползването на НВО GО обаче минава през кабелните и мобилните оператори и то остава нелицензирано", обясниха от организацията за уреждане на авторски права.

Материалният интерес по делата, които "Музикаутор" завежда, ще е за над 600 хил. лева - по 210 000 за всеки един от операторите, с които HBO Europe/ България има договори. "Авторските възнаграждения се дължат на правоносителите по закон", допълни Ясен Козев. Той даде пример и с български композитори, които не са получили възнаграждението си. "Александър Сано е продуцентът на "Диви и щастливи". Той ми обясни, че авторът на музиката към този филм, който може да се гледа в HBO GO, все още не е получил възнаграждението си."

"Смятаме, че случаят не е представен коректно от "Музикаутор", коментираха от НВО.