Пациенти с трансплантация излязоха на протест, здравното министерство им обеща съдействие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9221672 www.24chasa.bg
Пациенти с трансплантация излязоха на протест пред Министерството на здравеоапзването. СНИМКА: АВТОРЪТ

На протест пред здравното министерство излязоха днес пациенти с бъбречна трансплантация. Недоволството им е заради решението на ръководството на Александровска болница да премести единствената клиника по бъбречни трансплантации в друга сграда на болницата, а сегашната да превърне в COVID отделение, въпреки че в четвъртък и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че за самите пациентите това е по-добре.

Ръководството и екипа на клиниката, в лицето на проф. Емил Паскалев обаче не са съгласни и подадоха колективна оставка, затова протестиращите настояха здравното министерство да бъде медиатор и да организира среща между двете ръководства - на болницата и клиниката, тъй като са притеснени кой ще следи състоянието им.

Ангажимент да организира такава среща е поел зам. здравният министър проф. Бойко Пенков, който разговаря с част от пртестиращите. 

Според някои от самите протестиращи, конфликтът, който довел до оставките, бил подтикнат не само от въпроса за пребазирането, но и до лични нападки от страна на ръководството и специалистите в Александровска към техния колега - проф. Емил Паскалев.

,,Ние сме последните хора, които ще се противопоставим на болните от коронавирус, защото много добре знаем какво е“, каза Георги Пеев. Той е с трансплантиран бъбрек и сърце и  от 2015 г. се лекува в диспансера на "Александровска". Според него не е важно мястото, където ще бъдат лекувани пациентите, а кой ще се грижи за тях и допълни, че никъде в Европа дори и в ситуацията с COVID-19, не посягат на диспансерите, в които се лекуват бъбречно трансплантирани.

,,Световен стандарт е трансплантираните да бъдат преглеждани, наблюдавани и лекувани в самостоятелно звено“, казва Пеев.