Икономиката на България навакса близо половината от пролетния срив

https://www.24chasa.bg/novini/article/9221757 www.24chasa.bg
През третото тримесечие потреблението се е оживило и това е една от главните причини за ръст на брутния вътрешен продукт. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Възстановяването върви десет пъти по-бързо от прогнозите 

Петък, 13-и донесе добра новина за българската икономика: Тя е успяла през третото тримесечие да навакса почти половината от срива през второто, предизикван от извънредното положение, показват експресните оценки на брутния вътрешен продукт (БВП), публикувани от НСИ.

Ръстът на БВП на тримесечна база е 4,3%, докато през второто тримесечие сривът в сравнение с първото беше с 10%.

Възстановяването на практика върви точно 10 пъти по-бързо отколкото посочи в последната си прогноза Европейската комисия - предвиждането ѝ беше за 0,4% ръст в България в сравнение с второто тримесечие. “Ако върви така, след една година ще сме забравили, че е имало криза”, коментира във фейсбук икономистът Георги Ангелов.

България не е изключение от общия тренд в Евросъюза. Най-висок ръст в сравнение с предходното тримесечие има във Франция - 18,2%, следвана от Испания - 16,7% и Италия - 16,1%. Има само две държави с малък спад през третото тримесечие: Финландия - с 2,6%, и Литва - с 3,7%.

Прави впечатление, че основният двигател за този ръст в България е крайното потребление на стоки и услуги, което се увеличава с 9,8% в сравнение с предходното тримесечие. То се увеличава дори на годишна база с 9,3%, независимо, че в сравнение с третото тримесечие на 2019 г. БВП според експресните данни бележи спад от 5,2%.

Юли, август и септември бяха месеците, в които потреблението на стоки и услуги бавно започна да се увеличава, след като през второто тримесечие имаше десетки затворени търговски обекти в големите градове. Наскоро стана ясно, че дори големите търговски центрове са преодолели кризата с наемателите си, които преди това бяха принудени да отлагат плащането на наемите си.

Експресните данни за БВП, публикувани вчера, все още не са окончателни. Предварителните, които са с по-голяма точност, ще се публикуват на 4 декември, а окончателните ще станат ясни чак догодина.

През 2020 г. инвестициите у нас особено в промишлеността ще са с около 20,9% по-малки в сравнение с 2019 г., показват резултатите от анкета на НСИ, публикувана в петък.