Овчарката Мейджър - от приюта до Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/9222080 www.24chasa.bg
Джо Брайдън с Мейджър, който ще влезе в историята като първото куче от приют, живяло в Белия дом.

Новият президент Джо Байдън от 12 години гледа куче от същата порода - немската овчарка Чемп е кръстен от неговите внуци

Белият дом ще си има “големец” и “шампион”. Щом новият президент на САЩ Джо Байдън положи клетва и встъпи в длъжност на 20 януари 2021 г., до него достолепно в покоите на власта ще пристъпят две немски овчарки - Мейджър и Чемп. В Белия дом има дълга история на кучешките другари и специална постоянна експозиция, показваща снимки от тях, която е разположена на стената в Източното крило.

От Музея за президентски любимци, който пази почти 120-годишната история на традицията, уверяват, че има прецедент, с който Мейнджър ще влезе в историята - той е
първото куче
от приют, което ще
тича по моравите
на Първия дом

Там не се чуваше лай само при управлението на Доналд Тръмп, който иронично подмята: “Как ще изглеждам, като търча с куче по алеите? Фалшиво е”. Това се вижда в клип, заснет от членовете на обединението Dog Lovers For Joe Biden. А в началото на ноември самият Байдън призова в туитър: “Да върнем кучетата в Белия дом!”. По време на кампанията си той, известен като топъл и съпричастен човек, не се поколеба да “докосне тази тънка струна” за американците. Неслучайно името на Мейджър също се споменаваше по време на кандидатпрезидентската кампания. Байдън има навика да раздава миниатюрни плюшени копия на Чемп на децата. Той е ветеран във Вашингтон и предстои да въведе Мейджър на територията.

Мнозина американци посрещнаха с усмивка новината, че в Белия дом пак ще има кучета и го наричат “връщане към нормалността”. Някои от тях дори отбелязаха в социалните мрежи, че
не може да се има
вяра на президент,
който няма куче”

Други подчертаха, че Мейджър и Чемп изглеждат изключително горди до Джо (това е характерно за овчарките), което означава, че той е чудесен стопанин. С това определено може да се каже, че Байдън успя да спечели симпатиите на страстните защитници на правата на животните. Наблюдатели са убедени, че “кучешкото дуо” е лишило Тръмп от доста гласове.

Чемп е част от семейство Байдън от 2008 г. - произхожда от елитен развъдник за расови кучета. Съпругата му Джил обещава да му подари куче след изборите - тогава става вицепрезидент на Барак Обама. Както твърди изданието “Политика”, Байдан се оказва “очи в очи” с няколко кученца, чиито снимки са закачени на гърба на креслото пред него в самолета, с който прави предизборни обиколки.

Името не е избрано случайно. Предложението е на внуците му. В реч през 2008 г. Байдън цитира думите на баща си: “Всеки път, шампионе (на английски champion - оттам и името чемп - б.р.), когато те повалят, се изправяй!”

Втората овчарка - Мейджър (името означава по-голям, по-важен - б. р.), е взета преди две години от кучешкия приют. През 2018 г. Ашли, дъщерята на Байдън, вижда във фейсбук кученца, нуждаещи се от домове - послание от приюта за животни на Асоциацията на Делауеър (Delaware Humane Association). Татко Джо е сантиментален към мястото по лични причини. Байдън е роден в Скрантън, Пенсилвания, но е на 10 години, когато родителите му се местят в Делауеър. През 1972 г. се кандидатира за сенатор от щата и остава на поста до 2009 г.

Байдън се свързва с центъра и довежда Мейджър вкъщи. И въпреки че скорошният му вицепрезидент Камала Харис в момента не притежава куче, също е известно, че тя е фен на четириногите приятели.

Всъщност в Белия дом на “Пенсилвания авеню” 1600 е
влизало и бездомно куче Това е Юки (сняг на японски), подарено на Линдън Джонсън за Деня на благодарността през 1966 г. от по-малката му дъщеря. Тя го намира да се скита гладно на една бензиностанция в Тексас и го носи на баща си. По-късно Юки се прочува със способността си да “пее”.

Обичаят президентите да имат любимци става устойчива традиция след смъртта на президента Уилям Маккинли, който е президент от 1897 до 1901 година. Маккинли е имал множество интересни питомци: петли, две котенца и папагал на име Уошингтън пост - името, което получава по-късно един от най-големите американски вестници. Не липсват и други куриози. Изнервен от непрестанната война между лабрадора му Бъди и котарака Сокс, Бил Клинтън се изпуска да каже: “По-лесно бих помирил израелците и палестинците, отколкото тези двамата”.

Сем. Клинтън написа книга за Бъди, но едва 5-годишен той е премазан от кола. Животните придават на управляващия хуманен и загрижен вид, спомагат за президентския имидж. Те са верни приятели, даряващи голяма доза щастие и любов на стопаните им. “Ако искате да имате приятел в Белия дом, вземете си куче”. Казал го е президентът Труман.

За породата
Ръст: мъжки: 60 – 65 см, женски: 53 – 60 см, тегло: мъжки: 30 – 40 кг , женски: 22 – 32 кг, характер: привързани и жертвоготовни за семейството, защитават стопаните си с риск за живота си.
Дисциплинирани, умни,
игриви, издръжливи на
пътуване, безсъние
и натоварване

Немските овчарки не нападат деца. Враждебни са обаче към непознати. Имат добре развит отбранителен рефлекс, изключително силно обоняние и отличен слух, вродено чувство за борба и търпеливост. Незаменими като водачи на слепи хора, спасители на затрупани от лавина или след земетресение. Макар някои да намират кучетата от тази порода за стряскащи, те имат много балансиран темперамент.

У нас има доста развъдници на немски овчарки, а цените са поносими - 200-300-500 лв., но стигат и до 3000.

СНИМКИТЕ СА ОТ ИНСТАРГАМ, ФЕЙСБУК, А НЯКОИ СА ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ПРИЮТА И ОТ ЩАБА НА БАЙДЪН