Плаха надежда, че пикът на заразата е преминат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9225950 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: Пиксабей

l Забавянето обаче може да се дължи и на антигенните тестове, които не влизат в официалната статистика

l Потвърждават се прогнозите за голям ръст на жертвите

l Трима свещеници си отидоха за дни в Благоевградско

Новите диагностицирани с COVID-19 в седмично сравнение (към 14 ноември) продължават да растат, но малко по-забавено темпо - 22 950 тази седмица, спрямо 21 641 в предходната. Така ръстът им е 6% през изминалата седмица спрямо 41,6% миналата, 80,8% по-миналата, 76,5% преди три седмици. Това отчита анализаторът Тихомир Безлов, който проследява всяка неделя тренда в разпространението на заразата у нас. При малките страни като България тенденцията се вижда по-добре на седмична база, прави уговорка той.

Процентът диагностицирани спрямо брой тестове обаче продължава да нараства до 37,9% спрямо 30,3% предходната седмица и 24,5% две седмици преди това.

Проблемът, който се очертава при PCR тестове, е, че за първи път от 26 септември има по-малък брой направени спрямо с предишната седмица (60 633 спрямо 71 318) и са горе-долу на нивото от преди две седмици, посочва Безлов. И допуска, че може причината да са антигенните тестове.

“Възможно е хората да предпочитат да си правят антигенни тестове, защото са 3-4 пъти по-евтини от PCR и те не попадат в списъка на карантинирани. Възможно е високият процент позитивни PCR тестове да се обяснява и с факта, че при направен положителен антигенен тест се отива на PCR тест и шансът тестът да е позитивен е много по-голям”, казва експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Лошата новина е, че прогнозираният ръст при броя на починалите се потвърди отново и също има антирекорд - 459 човека.

Изглежда обаче, все пак има достигнат “таван” на броя дневни случаи, изразява надежда Безлов. Но следващата седмица ще покаже дали това е така.

Най-малко

“се мре” в

София,

ако гледаме на 100 хил. население и спрямо диагностицираните, е сред другите му изводи. “Не е изненадващо, като знаем, че София е друга държава”, коментира анализаторът. (Виж съставената от него таблица по области. Официално починали до 11 ноември са 1851, но за 67 от случаите няма записано населено място.)

Към 15 ноември с нови 36 случая за денонощието националният информационен портал отчете 2091 жертви на коронавируса от началото на пандемията у нас. 2498 бяха новите заразени, но в почивните дни се правят по-малко тестове. Запазва се високият процент положителни от обшия брой PCR изследвания (около 38%). В неделя 5166 бяха настанени в болници, 536 от тях - в интензивни отделения.

На седмична база броят на починалите (7 - 14 ноември) е 459, нов антирекорд. Предишният бе миналата седмица - 353, 195 бяха жертвите преди 2 седмици.

На двуседчина база ръстът е още по-тревожен - с 67% (+801 души), което ни прави втори на Балканите и 4-и в Европа.

Може да се прогнозира, че смъртните случаи ще продължават да растат предвид броя приети в реанимациите и това, че те закъсняват с 3-5 седмици спрямо новите диагностицирани.

Трима свещеници от Неврокопската епархия починаха в последните 5 дни. Няма официално съобщени причини, но за двама неофициално се знае, че ги е убил вирусът. Черната серия, потресла миряните в областта, започна на 10 ноември. Неврокопската епархия загуби свещенослужителя Димитър Туджаров от храм “Св. св. Козма и Дамян” в Сандански, служил преди това в Мелник. На 14 ноември на 56 г. почина свещеник Никола Димитров от санданското с. Катунци. Опелото му вчера бе отслужено от Неврокопския митрополит Серафим. А час по-рано дойде другата скръбна вест - за отец Стоян Иванов от близкото до Сандански с. Поленица. Докато оглавява енорията в Струма, започва да строи храм в селото. Той вече е готов за освещаване.