"168 часа": Петър Младенов и Горбачов уговарят в Москва свалянето на Живков от власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9227805 www.24chasa.bg

Младенов плашил пленума с ДС, Марков го пратил да си чете писмото, той се троснал и не го прочел

Развеселен Луканов питал защо Младенов е скастрен  

Промяната е подготвена още през 70-те от президента на САЩ Джонсън, съветския премиер Косигин и британската кралица

В един институт те събират топучени от Изтока и Запада, сред тях Евгений Примаков и Хенри Кисинджър

Kакво си спомня за 10 ноември бившият вицепремиер Стоян Марков?

За разлика от останалите в обкръжението на Живков, той е по-различен и нестандартен. Бившият Първи забелязва таланта му на изключителен учен и мениджър в науката, когато е съвсем млад. Когато Марков е на 33 години, Тодор Живков го издига за първи зам.- министър на съобщенията с ранг министър, след това става министър на изследванията и технологиите, а

на 43 години вече е първи вицепремиер

Малко преди 10 ноември 1989 г. Марков, както и Огнян Дойнов са в немилост и вече не са членове на Политбюро (Марков е кандидат-член до декември 1988 г.), а само членове на Централния комитет на партията.

Днес Марков продължава да се занимава с компютри и наука. Той бе сред архитектите на един от най-мощните европейски суперкомпютри и е един от 12-те членове на EuroHPC JU Infrastructure Advisory Group (INFRAG). Председател е и на управителния съвет на Националния център по суперкомпютърни приложения. Марков участва и в създаването на най-голямата и иновативна слънчева електроцентрала в Мароко, чиято мощност е

равносилна на атомен реактор

като този в Белене.

Ето какво си спомня той за инфарктния пленум на 10 ноември 1989 г.: "Като генерален секретар Живков подаде оставка година преди 10 ноември, като се надяваше, че ще остане поне председател на Държавния съвет - разказа пред "168 часа" Марков - Пет месеца преди 10 ноември 1989 г. с Андрей Луканов заминахме за среща на Съвета за икономическа взаимопомощ.

Не е вярно, че Луканов там е бягал, че се е крил

заради уж подготвян заговор срещу Живков. Тогава Живков бе сравнително стабилен на поста си. По време на сесията на Съвета Луканов се видя с Горбачов. Малко след това Младенов се срещна със съветския лидер в Москва. На последната среща на социалистическите лидери в Букурещ Горбачов отказва да се види с Живков, но се среща с Луканов. Знам, че по време на срещата им на кафе Горбачов е казал, че всичко е наред. Тоест, всичко в България ще стане по начина, по който е договорено преди това между Горбачов и Петър Младенов в Москва". Според Марков още в Букурещ става ясно, че Живков няма шанс да остане на власт.

Младенов набира смелост от това уверение и пуска своето прочуто отворено писмо с призив Живков да се оттегли.

Марков усеща накъде духа вятърът много преди това, защото преди пленума той се вижда със съветския посланик Виктор Шарапов, с когото сe познават добре.

"Генерал от КГБ, който преди това бе посланик на Съветския съюз в Пекин - усмихва се Марков. - Месец преди пленума той предупреди Живков да си стяга багажа."

Малко преди пленума на 10 ноември на прием в Съветското посолство Шарапов се усамотява с Живков, след което всички забелязват колко умърлушен си тръгва бившият Първи.

"Тодор Живков знаеше всичко, но се надяваше да остане поне председател на Държавния съвет - казва Марков. - За целта Начо Папазов и

съпартизаните му

от отряда "Чавдар"

- Добри Джуров и Димитър Станишев, се срещнаха с него, за да му предадат горе-долу следното послание – най-добре е да се оттегли, за да се стабилизира политическата ситуация в България.

Трябва да предаде властта на Луканов и Младенов, които се ползват с доверие в партията и имат подкрепата на Москва". 

Обещали са да го пазят, че нищо няма да му се случи,

че ще са зад гърба му, защото го уважават.

Дали са били искрени, дали са били част от заговора, не е ясно. Факт е, че след това не без тяхна помощ бившият Първи бе вкаран в затвора.

След цялата тази солидна подготовка по свалянето на Живков идва и инфарктният пленум на 10 ноември.

Марков забелязва как по време на почивката Петър Младенов започва да обикаля присъстващите горе-долу със следните думи: "Сега да не тръгнете да разваляте пленума? Да не вдигнете хората да гласуват против решението за освобождаването на Живков?

Пленумът се охранява от ДС,

тук е вътрешният министър Димитър Стоянов..."

"Очевидно искаше да предупреди, че Политбюро е взело решението за отстраняването на Живков. Затова когато Младенов в почивката взе да обяснява как всичко е решено, аз му казах: "Петре, не се занимавай с глупости! Ходи там и чети писмото!" В отговор на това той каза: "След почивката ще го прочета!" Скоро след това дошъл усмихнат Луканов и шеговито попитал защо Младенов е бил скастрен, а Марков му казал, че само го е пратил на трибуната да си чете писмото.

Дали заради това или поради друга причина, но Петър Младенов не пожелал да го изчете лично и го дал на Георги Атанасов. На свой ред той го взел, прочел го и предложил Петър Младенов за генерален секретар, а залата му ръкопляскала.

Целият материал четете в "168 часа" - тук