Експерти: Има резерви за повече пари за бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9227944 www.24chasa.bg
Лъчезар Богданов

Кризата ще бъде тежка, спадът на икономиките – невиждан досега, държавата да помага на тези, които ще вдигнат икономиката

Фокусът на държавната политика през 2021 г. да се пренасочи от преодоляване на рисковете за социалните системи към съживяването на икономиката. Това предложиха икономистите Лъчезар Богданов и Калоян Стайков при традиционното представяне на алтернативния бюджет на Института за пазарна икономика. Заради кризата, това стана на виртуална конференция.

Според Богданов кризата, породена от пандемията не е нито финансова, нито дългова, а прилича на природно бедствие, което ще предизвика „ невиждан спад в новата история на Европа, което поставя фискалната политика пред много голямо предизвикателство.
За да се помогне на икономиката, експертите от ИПИ настояват за по-ниски данъци за двигателите на възстановяването и растежа, за стимули за развитие на човешкия капитал, инвестиции и високи доходи, както и за съкращаване на неефективни разходи, заедно със структурни реформи. Те съветват кабинета и за активно използване на евросредствата и бюджетна консолидация в периода на растеж.
Две възможности за намаляване на данъците за 2021 г. предлагат икономистите- насърчаване на инвестициите с ускорена амортизация на разходите за придобиване на оборудване и намаление на осигурителната тежест с 5% за наетите в нефинансовите предприятия. Компенсиращите щетите от кризата бюджетни мерки, според тях, могат да бъдат: структурни промени в разходите чрез реформи, рязане на неефективни разходи, отмяна на данъчни преференции, като намалената ставка по ДДС, както и мерки за увеличаване на данъчната основа. Те предлагат и премахване на субсидии и финансиране с евросредства на нежизнеспособни компании.Експертите предлагат и пренареждане на приоритетите за разходи- отлагане повишението на минималната пенсия и замяната и с еднократно подпомагане с ваучери за храна. Те настояват за повече пари за децата, но само с подоходен критерий.
Представеният от тях алтернативен бюджет залага 3 милиарда лева повече за бизнеса и 4 милиарда лв. повече като компенсиращи мерки срещу което бюджетният дефицит ще бъде с 1 милиард лв. по-нисък от заложения в бюджета на кабинета.