Започват проверки на украса и играчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9229083 www.24chasa.bg

Агенцията по метрология започва проверки на детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехническа техника, които се предлагат за Коледа. Анализът от миналата година показва, че има случаи на продажба на играчки и светлини с неясен произход, които не отговарят на изискванията за безопасност.

При проверката на играчки и светлинни гирлянди инспекторите ще следят за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия, които могат да се установят по време на инспекциите. За светлинните гирлянди ще се акцентира дали са обявени технически параметри и инструкции, свързани с безопасната употреба. Докато при детските играчки фокусът ще е насочен към възможност за отделяне на малки детайли или части, които крият риск за поглъщане и задушаване при употреба от деца под 3 годишна възраст.

Агенцията се включва и в кампания на ОИСР за продажба на играчки онлайн. Целта е да се информират потребителите как да пазаруват и какво да направят при покупка на опасни играчки.