Борисов: От 1 януари идва азерският газ (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9229143 www.24chasa.bg
Премиерът Борисов на трасето на интерконекторът с Гърция

Разнесени са тръби по 104 км от трасето на газовата връзка с Гърция

От 1 януари 2021 г. в България ще влезе азерският газ. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на строителството на газовата връзка с Гърция - IGB.

Само че транспортирането на газа от Азербайджан няма да стане по интерконектора с Гърция, а през съществуващите тръби с входна точка Кулата - Сидерокастро.

Още на 27 август шефът на “Булгартрансгаз” съобщи в интервю за “24 часа”, че се прави маршрут, за да може “Булгаргаз” да купува 1 млрд. куб. м азерски газ, за който има договор.

Той влиза в сила, след като бъде пуснат в експлоатация Трансадриатическия газопровод, което стана в неделя. По съществуващите с Гърция тръби има свободен капацитет от 3 млн. куб. м на ден, което прави точно 1 млрд. на година, съобщи тогава Малинов.

При инспекцията на газовия интерконектор с Гърция Борисов се похвали, че до месец се сбъдва мечта за пълна диверсификация.

Той, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов инспектираха строителството, като там бе и собственикът на гръцката фирма, която строи “Авакс”.

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Петкова съобщи, че по 104 км от трасето тръбите са разнесени, 73 км са заварени, положени са в траншеите около 30 км.

Премиерът заяви, че е на трасето, за да се види, че се работи с пълна мощност, защото някои не вярвали. Той обаче попита кой ще строи тръбата под язовир “Студен кладенец” и река Марица, защото полагането на тръба по дъното на Дунав забави с години газовата връзка с Румъния.

Гърците му отговориха, че за общо 2,7 км тръби под язовира и реката са наели френска фирма с голям опит.

“Каквото зависи от нас, сме го направили. Не трябва да има и ден забавяне при строителството на обекта. Затова се работи на пълни обороти”, заяви Борисов и повтори, че този интерконектор е изключително важен, защото по него ще се пренася газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел и Египет през терминала за втечнен газ при Александруполис. Премиерът припомни, че държавата ни е акционер в него с 20% чрез “Булгартрансгаз”.

Малинов пък поясни, че до края на януари се очаква да се вземе окончателното инвестиционно решение за изграждането на терминала.