Сиди за протестите пред ВМРО: Това бе непредизвикана агресия, има други начини да изразиш позицията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9231873 www.24chasa.bg
АЛЕКСАНДЪР СИДИ

Това, което се случи вчера, бе непредизвикана агресия към централата на партията ни, има други начини да се изрази позиция. Това каза депутатът от ВМРО Александър Сиди пред "24 часа" за протеста пред сградата на партията снощи, при който протестиращи счупиха вратата на централата, а в отговор от там ги заляха с вода.

"Това, което се случи вчера, бе непредизвикана агресия към централата на партията ни. Виждате кадрите, на които някакъв човек води тежка битка със стъклото на вратата. И в случая по-умният е отстъпил - стъклото се е счупило. Срещу човека няма нищо друго освен стъкло и врата. Това е агресията, която се изсипа срещу централата. Това са едни хора, които имат своето безспорно законно право да протестират, но и които смятат, че всичко им се дължи и нямат никакъв проблем да застанат, пред която и да било сграда паметник на културата или някоя друга и да я обстрелват с яйца, да я чупят, трошат и т.н. Аз демокрацията не я разбирам така. Искам да напомня, че това е паметник на културата - сграда, строена с кръвта на стотици хиляди, които са загинали за каузата Македония. Това е сграда, строена от онази организация на ВМРО, която вдигаше въстания в поробените тогава части на отечеството. Така че не разбирам тази скандална агресия от снощи и ще я оставя на съвестта на онези, които предизвикаха това и то във време, в което България най-сетне наложи своята държавническа позиция по отношение на Македония и македонизма", коментира Сиди.

"Да обругаваш един паметник на културата от времето, в което не е имало никакво съмнение за това какви хора живеят в днешната Република Северна Македония, по-скоро го възприемам освен като ниска политическа култура, така и като ниска грамотност по историческата тема. Отново ще кажа - оставям на съвестта на онези, които вчера водиха тежка битка с едно стъкло, да отговорят на въпроса какво точно предизвиква тяхната агресия", продължи той.

На въпрос защо се стигна до заливане с вода и хвърляне на димки, Сиди отговори така: Пак ще припомня историята на организацията - няма случаи, в които да не се опиташ да се защитиш, особено във ВМРО и в историята й. Разбира се днешната реалност е различна. ВМРО е демократична политическа партия, която участва в демократичния живот на страната и е част от управлението. Но нали не очаквате и аз предполагам, че тези хора не са очаквали, че всъщност могат да отидат и да обругаят която и да е сграда. В крайна сметка на непредизвиканата агресия може да се отговори по един начин и то е с агресия. Не оправдавам действия, при които ескалираш напрежението, но категорично заставам зад моите момчета, които отговориха на една с нищо непредизвикана от нас агресия. Има демократичен начин да обясниш своите възгледи, има медии, пред които можеш да излезеш и да кажеш какво харесваш и не харесваш, има избори. Това да излезеш и да чупиш стъкло, защото си решил, че твоята истина е единствената правилна, е по-скоро проява на ниска политическата култура, отколкото на нещо друго. Изненадан съм, ако тези хора са смятали, че никой и никъде няма право да им отговаря на това, което те правят, със същото.