Проф. Чорбанов: До края на 2020 г. ще има прототип на бг ваксина срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9232826 www.24chasa.bg
Проф. Чорбанов Кадър: NOVA

Оттук нататък държавата трябва да реши дали да си купи 13 млн. дози от Pfizer или да инвестира в клинично проучване на българската ваксина", каза проф. Чорбанов

„До края на годината ще имаме прототипа на българската ваксина срещу COVID-19. Проектът върви по един много сериозен план. Оттук нататък държавата трябва да реши дали да си купи 13 млн. дози от Pfizer или да инвестира в клинично проучване на българската ваксина”. Това заяви имунологът проф. Андрей Чорбанов в студиото на „Пресечна точка”.

„Към момента всички ваксини, които се правят, са различни, за да се заобиколят чисто теоретичните неизвестни около този вирус. Всички учени подхождат по алтернативен и нетрадиционен начин, затова ваксините са нови и не са внедрени към момента”, каза още той.

 По думите му ваксините като цяло са най-високото постижение на медицината, посочва NOVA. 

„Превенцията на заболяването е най-доброто нещо, което може да се достигне в съвременната медицина. От тази гледна точка, ваксината е нещо страхотно. Но тя трябва да бъде много внимателно проверявана, защото не е за лечение, а се използва върху здрави хора. Трябва да е ефективна, а към момента нито за една ваксина не е проверено дали е такава”, каза още проф. Чорбанов.