Сега вярваме на младите, обявиха лекарите от лигата на "24 часа" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9233208 www.24chasa.bg

Лекарите от лигата на „24 часа”: Сега вярваме и разчитаме на младите колеги

Младите лекари и специализанти са тези, на които вярваме и разчитаме сега. Имаме нужда от тях, ще направим всичко възможно да ги задържим тук. Това послание от името на лекарите, на които българите вярват отправи шефът на „Пирогов” проф Асен Балтов по време на Деветото издание на лигата на „24 часа”, която се проведе днес. Най-добрите български медици и здравният министър проф. Костадин Ангелов се включиха в дискусисия за поуките от пандемията и животът със и след нея.

„Много е рано да говорим за поуки, защото те се вадят тогава, когато гледаме назад. Все още сме в окото на бурята и не бих казал, че науката дава конкретни отговори на всички въпроси, които си поставяме. Българските лекари, сестри и санитари са истинските бойци в тази пандемия, те са рицарите на днешното време. Изправени сме пред най-голямото предизвикателство. За българските пациенти се грижат най-добрите специалисти, знам че колегите са навсякъде и са изтощени, но правят и невъзможното дори и в този момент”, започна дискусията здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него пандемията е свалила маските на всички и благодарение на нея се видяха хората, на които може да се разчита и коитозагубиха живота си в тази битка. Видяха се и проблемите.

„Нашият план е ясен от самото начало на пандемията и той стъпва на добрите европейски практики. В хода на реализацията на този план българското правителство предприе много действия, за да укрепи достатъчно добре здравната система, като се реализираха редица проекти. Повиши се и заплащането на лекарите в две линии – първо всички на първа линия получиха допълнително по 1000 лв., а от 1 януари ще бъдат увеличени заплатите на всички и ще минат договорените в Колективния трудов договор”, допълни министър Ангелов.

Той припомни, че днес правителството отпусна допълнителни средства за закупуване на ремдесивир, но призна, че всички мерки досега са свързани с вещи и предмети. Оставал обаче основният проблем – хората.

„Те вече са обезверени от всичко онова, което виждат пред себе си. Хубавото, което виждаме е, че се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на броя на студентите по медицина. На едно от последните правителствени заседания взехме решение специалността „Професионалист по здравни грижи” да стане приоритетна за страната. Тези студнети ще получават двойни стипендии”, обясни министърът, но допълни: „Системата трябва да се промени.”

Герои на сегашното време са младите лекари и специализантите, изрази мнение и проф. Асен Блатов , директор на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов” .

„Те са лекарите, на които вярваме и разчитаме в момента. Имаме нужда от тях, ще направим всичко възможно да ги задържим тук”, каза той.

Въпреки трудностите, пред които ни изправи COVID кризата, тя даде основания лекарите най-после да получат компенсация за труда и ежедневието си, каза от своя страна акад. проф. Лъчезар Трайков, ректор на МУ-София.

Той обърна внимание на това, че българските университетски институции са успели да обучат качествени кадри, които не отстъпват по нищо нито по знания, нито по умения.

„Българските университетски институции се справиха най-достойно в обучението на специалисти. Направиха добрина за това общество, без да се бият в гърдите и да казват „Ние го направихме”, каза той.

За обединение и заставане зад българсктие лекари призова и Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на фармацевтичната компания „Тева”. Той обясни и пред какви предизвикатества се изправя фармацевтичния пазар по време на пандемия.

„Трудно е в пандемия да се планира адекватно лекарствоснабдяване. Никой не е в състояние да посрещне свръхзапасяването, на което сме свидетели в момента”, каза той и допъли, че само лекарите са тези, които могат да назначават адекватно лечение и хората трябва да спрат със самолечението.

Да се премисли и обърне сериозно внимание на мястото, което имат общопрактикуващите лекари и специалистите, не само в условията на пандемия, както и на начина на финансиране на болниците, изрази мнение за бъдещи мерки бившият здравен министър и директор на раковата болница в София д-р Стефан Константинов.

„Специалистите са острият ни проблем. Може би ще успеем да ги мотивираме с допълнтелни пари, но трябва да има механизъм, по който да се осигурят повече средства за здравеопазване по принцип и след години ще видим резултатът от това”, каза той и допълни, че важно място за промените има електронизацията – електронното здравеопазване, което да подобри комуникацията между медицинските специалисти, фармацевтите и т.н.

Един от големите проблеми, пред който ще се изправят специалистите след пандемията, ще е изостаналото лечение на хронично болните пациенти, с което ще трябва да се наваксва бързо, но и което в момента поставя в риск живота на много от тях. Това мнение изрази пък кардиологът проф. Иво Петров.

„В момента голяма част от спешно болните са и COVID болни. Между първата и втората вълна, когато се обаждахме на хората да дойдат, за да изпълним плановото им лечение, се оказа че 30% са починали”, обясни притесненията си той и поиска от здравния министър, след пандемята, да направи всички отделения кардиологични, защото ще има забавена вълна на лечение на пациенти с кардиологични заболявания, които ще трябва да се лекуват по спешност.

С едноминутно мълчание в памет на починалите лекари започна дискусията
Снимки: Велислав Николов
С едноминутно мълчание в памет на починалите лекари започна дискусията Снимки: Велислав Николов

Сега вярваме на младите, обявиха лекарите от лигата на

Сега вярваме на младите, обявиха лекарите от лигата на

Сега вярваме на младите, обявиха лекарите от лигата на