Изслушват Захариева и Каракачанов за Северна Македония в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9234292 www.24chasa.bg
Кристиян Вигенин

Депутатите отхвърлиха искането на БСП да чуят по темата премиера Бойко Борисов

Премиерът Борисов да дойде в парламента, за да бъде изслушан по въпроси, свързани с отношенията между България и Северна Македония и подготовката за присъединяването на съседката ни към ЕС. Това поискаха от БСП и настояха да се случи в дните между 18-20 ноември. 

Предложението обаче бе отхвърлено с 64 гласа "за" , 44 "против" и 70 въздържали се.

"Фокусът на позицията на България към Северна Македония бяха свързани с това каква позиция ще заеме България. Тази позиция вече е заета, но възникват и други въпроси. Дискусията трябва да бъде по-цялостна за отношенията между двете страни от тук нататък. Това изслушване трябва да бъде с министър-председателя, а не с вицепремиери", каза зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин.

От ГЕРБ пък предложиха вместо Борисов в пленарната зала да бъдат изслушани вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Предложението бе прието от 96 гласували "за" , 2 "против" и 39 въздържали се.

"Двамата вицепремиери са били активни участници в преговорите до момента и бихме могли да изразят най-акуратна позиция", каза Христо Гаджев от ГЕРБ. Двамата министри ще бъдат изслушани още днес в края на пленарното заседание, решиха още депутатите.