КНСБ: За нормален живот на четиричленно семейство трябват 2508 лв. месечно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9234529 www.24chasa.bg
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

КНСБ иска единна мярка за запазване на заетостта и доходите за 2021 година

За нормален живот на четиричленно домакинство -двама възрастни и две деца, са необходими 2508 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последното тримесечие.

Данните бяха представени на онлайн пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, от директора на института Любен Томев и от експерта Виолета Иванова.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 627 лева.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Няма сериозни изменения спрямо предходното тримесечие, издръжката нараства с 0,2 процента, но хранителните стоки спадат с 0,8 процента. Но на годишна база цените нарастват с 3,8 процента, каза Виолета Иванова.

Пламен Димитров припомни, че около 300 000 работни места се запазиха благодарение на мерките и схемите, договорени между социалните партньори. 103 000 работни места за периода март-октомври бяха загубени. Най-силно са засегнати тези, които са изложени на риск от бедност и социално изключване, а страната ни продължава да е водеща по този показател - около 32 процента от населението.

КНСБ ще настоява за единна мярка за запазване на заетостта и доходите за 2021 година,което ще направи подкрепата по-достъпна. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференцията на синдиката.

Той смята, че трябва да се даде правната дефиниция на това какво е временна или техническа безработица, в каквато ще изпадат все повече предприятия, заради независещи от тях причини, при които се стига до срив и спад на продажбите.

КНСБ предлага допълване на загубения доход - ако предприятието работи 80 или 60 процента от своя капацитет, останалото до 100-те процента доход на работника да се доплаща от държавата през единна мярка за всички. По думите на Димитров това се прави отдавна в Германия. Спрените предприятия трябва да бъдат компенсирани с 80 процента от брутния доход на хората от началото на периода, в който са затворени.

"Мерките за подкрепа трябва да се консолидират и да се ориентират целево. Ако трябват допълнителни средства в бюджет 2021, то те трябва да бъдат намерени с актуализация на бюджета в началото на годината", заяви президентът на КНСБ. По думите му това, че министър Ананиев е определил един бюджет с приличен, в кавички, дефицит, не значи, че този дефицит е свещена крава. Пламен Димитров припомни, че Германия прави между 8 и 10 процента пакети към бизнеса и домакинствата от бюджета на страната. 10 милиарда лева към края на септември там са ориентирани за простички схеми за подкрепа.

В Германия, ако фирмите има 20 и повече спад, 75 процента от съответния оборот, от съответния месец за предходната година се компенсира от държавата на фирмата директно,посочи лидерът на КНСБ и посочи, че това може да бъде направено и тук.

От КНСБ ще продължават да настояват за увеличаване на минималното обезщетение за безработица - да стане 17 лева, както и да се запази минималният срок на получаване на 7 месеца. Към настоящия момент то се изплаща за 7 месеца, а не за четири, както беше преди мерките, но за 2021 година няма продължаване.

КНСБ предлага още да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава минимално обезщетение за 4 месеца. Обезщетението в тези случай трябва да се изчислява по общия ред, като единственото условие би трябвало да е общото изискване - 12 месеца осигуряване през последните 18 преди настъпване на риск.

КНСБ предлага за гледане на възрастен над 18 години да имаме право на до 20 дни платен отпуск, а не както е в момента до 10 на година.

От синдиката очакват да бъдат чути от депутатите и от правителството. "Не сме спирали разговорите с властта и бизнеса, но ако има ключови въпроси, по които не постигнем съгласие, няма как да има търпение , защото хората са изнервени, пандемията нанесе натиск върху психологическата устойчивост на нацията", заяви Пламен Димитров в отговор на въпрос. Той обаче уточни, че КНСБ няма да участва в никакви политически сценарии и спектакли, а ще се бори за подкрепа на хората и на бизнеса.