Здравната каса ще предоставя консумативи за хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/9234595 www.24chasa.bg
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за хората с увреждания

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за хората с увреждания

Здравната каса да предоставя помощни медицински консумативи за хората с увреждания, а не както досега да се представят ТЕЛК и НЕЛК решения на социалните власти и да се изчаква проверка на документите и отговор. Това решиха с 82 гласа "за", 0 гласа "против" и 20 въздържали се депутатите на първо четене.

Предложената промяна идва от Министерски съвет и се очаква да бъде въведена поетапно до края на 2021 г. Така помощните средства за инвалидите ще бъдат изплащани от системата на здравеопазването. Ще се постигне и административно облекчение, като дори в рамките на една година, ако на човек с увреждане му възникнат потребности от нови консумативи, ще може лесно да се получат.

Удължава се срокът за административното преобразяване на  Агенцията за хората с уврежданията трябва да се превърне в Държавна агенция за хората с уврежданията до края на 2021 г., е залегнало още в промените, които приеха депутатите. 

Разширява се и обхватът за трудова заетост на хората с умствени разстройства и интелектуални затруднения, приеха още депутатите с предложения законопроект.

От БСП разкритикуваха социалното министерство, че иска удължаване на сроковете по влизането в сила на приетите днес промени. "И трите предложени показват невъзможност за социалното министесртво да ги задейства от 2021 г.", каза Виолета Желева от БСП. Същото становище изрази и съпартиецът и Антон Кутев. Те попитаха и колко пари е похарчила държавата до сега, за да се създаде Държавната агенция за хората с увреждания към МС, а тя все още не е факт.

Шефът на социалната комисия към НС разкритикува управляващите за това, че първоначалната идея пари за хората с увреждания да се дават по-лесно, без индивидуална оценка, не са залегнали в законопроекта и тези текстове за отпаднали. Така остава административната тежест върху инвалидите.

"Хората с увреждания за финансова подкрепа ще трябва да минат през тежката процедура за определяне на индивидуалните потребности. Освен заявлението се попълва и формуляр, който затруднява човека с увреждане", каза Адемов. Той не доумява какъв е проблемът с формирането на Държавната агенция за хората с увреждания. "Става въпрос за структурирането на тази агенция и не е ясно защо с още една година се отлага формирането и дано след година да няма организационни проблеми", добави той.

Ще се сложи "финансов ред" чрез НЗОК и Изпълнителната агенция за лекарствата очаква с промените в закона депутатът д-р Калин Поповски. Обувки за диабетно стъпало струват 254 лв. на социалното министерство, когато се дават на човек с увреждане, а такива се продават в съседни държави за по 20 долара, даде пример той и обясни, че така се ощетява държавата.