Захариева и Каракачанов отговарят на въпроси за Северна Македония в парламента (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9235187 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов Кадър: БНТ

Отворени сме за диалог със Северна Македония, но само като спазят условията на България, заявиха вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в парламента.

Депутатите в парламента ги изслушват по въпроси, свързани с отношенията между България и Северна Македония. Първоначално от БСП искаха по същата тема в парламента да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов, но предложението им бе отхвърлено.

Гледайте на живо тук.

Отказ от малцинствени претенции, отказ от език на омразата, отказ от присвояване и фалшифициране на българската история. Това са условията, които България има към Северна Македония за да се съгласи съседката ни да бъде приета в ЕС. Това обясни вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Последователно всички, а не само да се чака външно министерство, да обясняваме съдържанието на българската позиция. Аз даже поздравих Нинова за позицията, която взе вашето Изпълнително бюро, но явно вашите евродепутати не бяха прочели тази позиция, защото приеха една резолюция, в която се искаше да се признае македонско малцинство", каза Каракачанов към депутатите от левицата.

Протокол към договора, ратифициран от двата парламента е решението на спора между двете страни, смята външната ни министърка и вицепремиер Екатерина Захариева. "България е правила всичко по силите си за започване на диалог със Северна Македония. Дори с помощта ни за справяне с коронавируса. България за пореден път показа подкрепа за членство в НАТО. Независимо от всички прояви за добросъседство, Скопие продължи политиката си на неоснователните си исторически, малцинствени и езикови претенции", коментира  Захариева.

Тя разкритикува Скопие за това, че е чествало 40 г. от смъртта на Тито, като събитието е било организирано от кмета на града. Тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи, заяви Захариева и добави: "Оставяме вратата за комуникация и ще запазим добронамерените си намерения, но се чувствам заставен временно да преустановим подкрепата си за приемането им в ЕС. Надявам се да успокоим страстите от двете страни в границата. Няма как да осъществим истинско приятелство, базирано на лъжа и антибългарска пропаганда."

Като "нож в гърба" оцени Каракачанов отношението на Северна Македония към страната ни. "Дипломацията на Северна Македония наложи 2 линии на управление. Да създаде негативен образ на България в ЕС и НАТО и през международните институции да се прокара политиката за признаване. Ние им представяме подкрепа, те отвръщат с нож в гърба", допълни той. Да се възстановят войнишките паметници на загинали в Македония българи и да не се подменят надписи на други български паметници на територията на Северна Македония, поиска Каракачанов като подчерта, че е масова практика паметни плочи да са се подменят с надписи със съвременната писмена и културна норма. 

Единствено въпроси към двамата министри не зададоха депутати от групата на ДПС. Те отсъстваха от залата по време на изслушването. Всички останали парламентарни групи подкрепиха становището на българското правителство към отношенията на страната ни към Северна Македония.