Лекари в Италия със съвети при лечението у дома

https://www.24chasa.bg/novini/article/9236801 www.24chasa.bg
Лекар взема проба за тест за коронавирус в медицински център в Неапол, разположен в местна черква. СНИМКА: РОЙТЕРС

Федерацията на лекарските ордени от област Ломбардия излезе със съвети какво да прави вкъщи болният от COVID-19 в очакване на излекуването си. Те се отнасят за пациентите с не особено тежки симптоми, които са се изолирали при домашни условия. Указанията са изработени под ръководството на проф. Масимо Гали, шеф на “Инфекциозни болести” в миланската болница “Сако”.

Освен предписаните от лекар медикаменти се препоръчва изобилно пиене на вода и често миене на устата. За кашлица, учестено дишане и задух може да се получи подобрение, ако се прилага т.нар. пронация (положение на тялото, при което сме изтегнати с лицето надолу). В случай на диария трябва да се избягват средствата, които намаляват подвижността на червата. Правилното хранене е много важно, посочват още медиците.

Според лекарите от Ломбардия в никакъв случай не трябва да се използва антибиотик, с изключение на случаите, в които има основателно съмнение, че се касае за бактериална инфекция.

Ако оксиметърът (апаратчето за измерване на насищането на кислорода в кръвта) показва стойности над 92%, може да се изключи, че става въпрос за пневмония. В този случай заболяването може да се третира вкъщи. Измерването се прави няколко пъти на ден. Стойностите над 96% се смятат за нормални. Между 95 и 93% показват наличие на вероятни проблеми за окисляването. Между 92 и 90% означава недостатъчно окисляване, заради което се препоръчва анализ на кръвта. Под 90% означава, че се наблюдава остър недостиг на кислород в кръвта.

Ако стойността е 100% при отсъствието на изкуствено приемане на кислород, това е симптом на хипервентилация, например при паник атака.