“Нещастен случай” е смъртта на двамата мъже на стълбите, вярва шефът на клиниката (Обзор, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9240130 www.24chasa.bg

Разпоредени са 2 проверки - от здравния министър и от прокуратурата. Директорът на болницата отказва да говори за вина, преди да са приключили

Областната управителка Дани Каназирева: Компромис няма да има

“Кислородът ми свършва, целият съм в токсини”, казвал на съпругата си 61-годишният Господин Господинов от с. Брестник. Тя безпомощно молела да приемат мъжа й. Извадила телефон и заснела как той и още един болен - Любчо Лалев, са проснати на стълбите.

Двамата мъже издъхнаха, чакайки лекарска помощ 2 часа на стълбите в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. Според роднините тя им е оказана твърде късно.

Господин Господинов е с хронична бъбречна недостатъчност и се е нуждаел спешно от диализа. Бил 100% инвалид. Имал 6 инфаркта и 7 стенда, с три байпаса. Умира на 16 ноември, 20 минути след като е настанен в отделението за долекуване от коронавирус. “Можеха да му помогнат”, плаче Мария Господинова, която
погреба мъжа
си навръх
рождения му ден
65-годишният Любчо Лалев от Пловдив също е стоял на стълбите пред трансформираната за лечение на COVID клиника по токсикология. Починал призори на следващия ден, след като бил приет. Синът му отказва да говори.

И двамата пациенти са били много увредени, твърди директорът на УМБАЛ “Св. Георги” проф. Карен Джамбазов. Той отказва да говори за вина, докато прокуратурата не я установи. “В болницата е война”, твърди Джамбазов.

А проф. Янко Илиев, шефът на Клиниката по токсикология, където мъжете починаха, смята, че това е нещастен случай. Не може да умират хора по стълбите и да чакат с часове да бъдат приети, изригнаха стотици в социалните мрежи.

“Въпрос на вътрешноболнична организация. Още в сряда вечерта разпоредих проверка. Никакъв компромис. Недопустимо е да има такива случаи”, коментира областният управител Дани Каназирева, която е и шеф на кризисния щаб.

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и започна
проверка, която
трябва да
приключи
до 15 дни
“Да се носи вина за смъртни случаи, е сложно”, каза още директорът Джамбазов.

Снемат се обяснения от всички по веригата. “Когато приключи, мога да предприема само дисциплинарни наказания”, допълни той.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че следи случая от самото начало и също е разпоредил проверка. Това е нечовешко, неприемливо, заяви той.

Много ми е мъчно за това, което се случи. Не трябва да го допускаме, коментира и премиерът Бойко Борисов снощи.

“Мъжът ми си отиде за 20 минути, след като го приеха”, разказа Мария Господинова. Той постъпил на 14 ноември в Инфекциозна клиника. “Тогава чакахме 2-3 часа да го приемат. Беше пак голямо разкарване.”

На фаталния 16-и се обадил на жена си.
“Още не съм
включен на
диализа.
Токсините ми
са много”,
оплакал се Господин. Час по-късно отново се обадил да каже, че ще го карат в друго отделение.

Мария взела такси и отишла. Заварила го пред входа на токсикологията, седнал на земята с кислородна бутилка. От отделението обяснили, че нямат носилка, нито количка.

“Кислородът в апарата беше свършил, а той лежеше вече на стълбите. Нямаше въздух. Изтичах до отделението. “Докторе, дайте му кислород”. Обясниха ми, че нямали такива апарати, техните били по-големи”, разказа Мария. Категорична е, че иска виновните да бъдат наказани.

“За нас обстановката е военновременна”, твърди проф. Карен Джамбазов. Сградата на токсикологията е стара, няма асансьор. На първия етаж били тежките случаи, а на третия - най-тежките. Била оборудвана с 35 легла, а в цялата болница местата за COVID били 141 плюс 20 интензивни.

“Всички пациенти, които приемаме, са в много тежко състояние. А лекари и сестри напускат. Основен проблем е липсата на кадри. Една от лекарките е на 71 г. Хората на смяна са работили за други болни в този момент. Доколкото разбрах, д-р Белев е
пренесъл
пациента на
гръб”
допълни шефът на токсилогията проф. Илиев.

Според директора Джамбазов персоналът е бил уведомен от инфекционистите, че двамата пациенти ще пристигнат за настаняване. “И това са по-леките случаи. Представете си какво е в Инфекциозна клиника. Не връщаме пациенти”, категоричен е той. Казва, че медиците вече са изтощени до краен предел и прегрели.

Проф. Марияна Стойчева: Пандемията ще продължи още поне година. И ние сме хора, не издържаме

“Не очаквайте 5-звезден лукс в Инфекциозната клиника в Пловдив - борим се за човешки животи. Няма випове, въпросът е да оживее пациентът. Не очакваме да бъдем по-добре. Нужни са мобилизация и военно положение.” Това заяви шефката на Катедрата по инфекциозни болести в Медицински университет в Пловдив проф. Марияна Стойчева. По думите ѝ пандемията ще продължи още година - година и половина.

“Не издържаме - и физически, и психически, и емоционално. Ние също сме хора”, допълни тя. Двамата починали били високорискови пациенти. “Приемаме болни според протокола на здравното министерство. Това са хора с пневмонии и дихателна недостатъчност”, каза още проф. Стойчева.