Конференция обсъжда влиянието на изкуствения интелект върху обществото

https://www.24chasa.bg/novini/article/9242019 www.24chasa.bg

Фондация „Конрад Аденауер“, посолството на Швейцария в България и Българската академия на науките организират международната конференция „Влиянието на изкуствения интелект върху нашето общество“. Събитието е от 10,30 до 13,00 ч и може да се проследи в реално време във фейсбук на страницата на швейцарското посолство у нас.

Изкуственият интелект променя живота ни, преструктурира икономиката и начина, по който функционира обществото ни, но колко?

Конференцията „Влиянието на изкуствения интелект върху нашето общество“ ще търси отговорите на този и много други въпроси. Целта на събитието е да се повиши осведомеността по темата, като е отворено за широката общественост, но също така и за учени и изследователи, вземащи решения, представители на индустрията и бизнеса, журналисти.

"Изкуственият интелект улеснява много процеси, но трябва да сме наясно какво означава той за нас, за да можем да имаме ясна позиция. Имаме нужда от надеждни, достъпни и отворени системи на изкуствен интелект в полза на обществото. Някои експерти казват, че широкото приложение на изкуствения интелект може да ограничи свободната ни воля и дори гражданските ни права. Вярно ли е това? Защо и как? По време на събитието ще акцентираме върху влиянието на изкуствения интелект върху образованието, здравеопазването и трудовата заетост. Радвам се, че с нас ще бъде и специалист от прочутия Политехнически университет в Цюрих - проф. Дирк Хелбинг. Събитието ще бъде предавано на живо в социалните мрежи. Всеки, които се интересува, може да го намери и да слуша", каза Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария в България в интервю за "24 часа" ден преди събитието.

Събитието ще бъде открито от вицепремиера Томислав Дончев, европейския комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и президента на Българската академия на науките проф. Юлиан Ревалски.
Сред лекторите са проф. Д-р Румяна Стоилова, Институт по философия и социология, БАН, проф. Дирк Хелбинг, ETH Цюрих, проф. Д-р Веселин Петров, Институт по философия и социология, БАН и други.