Прокурорската колегия към ВСС ще избира българската квота за европейски прокурори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9242159 www.24chasa.bg
ВСС Снимка: Архив

Прокурорите, които ще бъдат изпратени да работят в Европейската прокуратура от българска страна, ще се избират от Прокурорската колегия къв Висшия съдебен съвет. Това решиха окончателно депутатите с промени в Наказателно-процесуалния кодекс днес.

Кандидати за европейски делегирани прокурори могат да бъдат съдии, следователи или прокурори, които имат най-малко осем години стаж. След провеждане на процедурата по избор пък Прокурорската колегия към ВСС ще уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидати през министъра на правосъдието. Последната дума при назначаването пък ще е на Колегията на европейските прокурори, която ще одобрява кандидатите.

Предвидено е статутът на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори да се приравнява на статута на националните ни такива. Това означава, че те също ще могат да образуват дела, да водят разпити, действия по резследването и т.н. Националната ни прокуратура обаче няма да може да контролира действията им и те няма да бъдат длъжни да й докладват. Това ще е в обхвата на правомощията единствено на наблюдаващия европейски прокурор. Главният прокурор и неговите заместници също няма да имат право писмено да отменят или изменят прокурорски актове.

Европейските делегирани прокурори от България паралелно да могат да се занимават и с други дела на национално ниво, гласи пък друга промяна. Срещу нея обаче скочиха от БСП.

Няма как да си понеделник, вторник и сряда независим и след това да водиш възложени от българските структури дела, категоричен бе депутатът от БСП Крум Зарков. Според него няма никакъв проблем да се запише, че европейските прокурори ще се занимават само и единствено с европейските дела. Той настоя и, че начинът, по който ще се избират делегираните прокурори, не е правилен.

Имаме горчив опит в нашата страна със съдебно кадрови скандали. Много се надяваме първите български европейски делегирани прокурори да не бъдат също предмет на скандал. Трябва да направим всичко възможно, процедурата да е такава, че когато нашите кандидати стигнат пред офиса на г-жа Кьовеши да няма абсолютно никакъв аргумент да върне тези кандидати, защото има такова право по регламент. Това ще бъде още едно петно върху страната ни, не по-малко от тежките резолюции и доклади, които получаваме, коментира Зарков. И подчерта, че не е достатъчно кандидатите да се избират от Прокурорската колегия към ВСС. Настоя да се приеме предложението на БСП те да се избират от Пленума на ВСС с квалифицирано мнозинство.