Пакетите за Коледа и Нова година вече са с включен PCR тест

https://www.24chasa.bg/novini/article/9243625 www.24chasa.bg
Истанбул винаги е бил привлекателен за българите за изкарване на новогодишните празници, но откакто турската лира поевтиня, стана и много изгоден. Турция засега не налага ограничения за влизане в страната от противоепидемични съображения. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Офертите са едва около една десета от миналогодишните

Хората първо питат за неустойките, ако се провали

пътуването, и чак тогава гледат цените

Коледно-новогодишните туристически пакети за чужбина тази година ще са с включен в пакета PCR тест. Това показа проверка на “24 часа” в големите туристически агенции, които въпреки кризата все пак предлагат изкарване на празниците зад граница. Самите оферти за чужбина, а и за страната, като брой са приблизително около една десета от миналогодишните, а разлики в цените спрямо година по-рано трудно може да се открият.

Поне шест от десетте най-големи туроператорски фирми в България включват в цената на пакета не само медицинска застраховка, която покрива и разходите за престой, карантина и лечение на COVID-19, но са добавили и PCR тест, в случай че съответната държава въведе такова изискване.

Това е финансово доста рисковано за фирмите, тъй като, ако цената на пакета за един човек е около 500 лв., PCR-ите за четиричленно семейство ще излязат също около 500 лв. Най-вероятно обаче туроператорите са сключили договори с лаборатории и в случай че се налагат тестове, ще ги платят по цени на едро.

Макар и единици, не липсват оферти и за

екзотични воаяжи

по Коледа и Нова година за Бразилия, Танзания, Южна Африка и др. За там обаче едва ли ще се наложи да се правят PCR-и, защото в южното полукълбо сега е лято и разпространението на пандемията не е толкова силно, че да се налага властите да изискват отрицателен тест за влизане в страната.

“Процесът започна още в края на септември, когато се заговори, че се задава нова вълна на пандемията. Колегите са сключили договори с лаборатории или поне имат уговорки”, обясни пред “24 часа” председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Димитър Попов.

От бранша обаче се оплакват, че и малкото хора, които се интересуват от оферти за Коледа и Нова година, първо питат какви са неустойките, ако не могат да заминат поради затваряне на границите. Също така - кога ще си получат парите обратно, а едва след това гледат цените.

Важно е да се знае, че резервациите, които се правят в момента, предвиждат

връщане

на цялата

предплатена

сума в рамките

на 14 дни

от датата, на която пътуването е отложено, както по принцип е записано в Закона за туризма.

В началото на пандемията туристическият бранш у нас си издейства възстановяването на сумите да става в срок от 12 месеца и това бе записано в член 25 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. През септември обаче Европейската комисия поиска от България в двумесечен срок страната да защити необходимостта от такава временна мярка и у нас бе върнато старото положение.

За резервациите, направени преди края на септември, обаче важи правилото, че парите се възстановяват в пълен размер в рамките на 12 месеца.

Офертите за Коледа и Нова година не са дори една десета от миналогодишните като брой. Дори най-големите туроператорски фирми предлагат ограничен брой оферти за Нова година в Банско, Пампорово, Боровец, Хисаря и др., както и обичайните Охрид, Белград, Истанбул, Анталия, Гърция и др.

4 дни с автобус до Истанбул с посрещане на Нова година там например струва

485 лв., но без

новогодишната

вечеря

Същата програма за Охрид е 418 лв., но за ранни записвания, които се правят в момента, иначе цената е 475 лв.

Почти толкова излизат 4 дни по Коледа или Нова година в 4-звезден хотел в Банско или Боровец (за цените на ски съоръженията виж по-долу).

Допълнителна трудност за прекарването на Коледа и Нова година в България представлява проблемът със заведенията. Според заповедта на здравния министър, която засега важи до края на ноември,

заведенията не

могат да работят

след 23,30 ч

Ако това ограничение се удължи с още един месец, всички ресторанти и дискотеки, които събират пари за куверти за Нова година, на практика ще са нарушители.

Някои туроператори предлагат и самолетни екскурзии за празниците във Виена, Прага, Будапеща и другаде, които са по около 1000 лв. на човек. Всички те са със задължителна медицинска застраховка, покриваща и разходите за карантина и лечение на COVID-19. Тази застраховка обаче не важи за хора над 65-годишна възраст, за които се плаща отделно, и то по-скъпо.

Екзотичните воаяжи – в Тайланд, Бразилия, Танзания, Южна Африка и другаде, по правило са 10-дневни, като започват в дните преди Коледа и връщането е след 1 януари 2021 г. Те

струват минимум

4000 лв. на човек

Рискът при тези екскурзии обаче е много голям, защото ако се запишат под минимума клиенти, което сега е напълно възможно, пътуването пропада.

Туроператорът ще върне платеното след Нова година, но хората, които не искат да си стоят вкъщи за празниците, ще трябва тепърва да си търсят къде да ходят.

Прави впечатление, че януари, февруари и март са

почти празни

откъм екскурзии

и много туроператори изглежда са отписали напълно първото тримесечие на 2021 г. Повечето нови оферти са от април нататък, очевидно с надеждата, че дотогава ще почне масова ваксинация и пандемията ще отшуми.

“Това явление не е само у нас, чуждите туроператори също

отписаха

тази зима

и правят програми направо за лятото на 2021 г. и за следващата зима”, каза Димитър Попов.

Преди два дни например “Болкан Холидейс” обяви, че спира цялата си чартърна програма за България за тази зима, а тази компания докарваше много британци.

Тази година обаче никой не си прави илюзията, че ще дойдат британци. Очаква се ръст сред чуждите туристи да има единствено от Турция. 144 хиляди жители на южната ни съседка са почивали в България между декември 2019 и март 2020 г.

Миналата зима у нас са дошли 1,5 млн. чужди туристи, но за тази зима се очаква спадът им да е поне 60%, а може да достигне и до 80%. Много хотели в зимните курорти няма да работят и човек трябва да проверява много внимателно предварително къде ще бъде отворено.

 

Лифт картите ще важат и през лятото

Като компенсация за предишния прекъснат заради настъпването на пандемията ски сезон, клиентите на “Юлен” в Банско ще получат удължаване на сега закупените сезонни карти за цялата година, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. Става дума за сезонните и фамилни карти, които до края на ноември могат да се купят на промоционална цена от 1300 лв. за възрастен.

Концесионерът въвежда редица противоепидемични мерки – кабинките на лифта ще са с ограничение за броя на пътуващите, техните прозорци и шлюзове ще бъдат отворени през цялото време, а на опашките на станции ще има предупредителни табели да се спазва разстояние от минимум метър и петдесет между чакащите.

Боровец и Пампорово също обявиха цените на ски съоръженията си за предстоящия сезон, като и те въвеждат система за продажба на ски и сноуборд услуги, които ограничават физическите контакти. В Боровец например пакетите могат да се купят през сайта на курорта и през мобилното му приложение. Откриването на ски сезона там е предвидено за 19 декември, но може да стане и по-рано, ако има достатъчно сняг.

Цените на лифт картите на Боровец започват от 48 лв. за половин ден за възрастни и стигат до 1000 лв. за целия сезон с включено нощно каране.

В Пампорово пък от тази зима има поставени pick-up устройства из целия курорт, от които чрез сканиране на QR код могат да се вземат пластмасовите безконтактни карти за ски съоръженията, които са били платени предварително онлайн. Така скиорите ще избегнат всякакъв физически контакт при купуването или презареждането на картите.

Друга новост в Пампорово е дневната карта за деца и младежи от 12 до 18 г., включваща ползването на лифт и ски оборудване на цена от 49 лв., както и подобна за възрастни. Очаква се и стартирането на нова програма “Първи стъпки в ските” с промоционални отстъпки за начинаещи в зимните спортове.