1,8 млрд. лв. за високоскоростен интернет и за жп транспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9243965 www.24chasa.bg
Росен Желязков представя проектите по третия стълб от Националния план за възстановяване и развитие - "Свързана България"

20 нови влака ще се купуват за Северна България

1,8 млрд. лв. за проекти за цифрова и транспортна свързаност представи министърът на транспорта Росен Желязков на онлайн дискусия за третия стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, организирана вицепремиера Томислав Дончев.

Желязков очерта целите и задачите пред секторите „Транспорт“ и „Информационни технологии“. „Заложили сме синергия между проектите в цифрова и транспортна свързаност, която ще допринесе много ясно и категорично за реформите в сектора. Това е един от основните въпроси – не само реализацията на проекти, а и тяхната системност“, заяви той.

Дейностите по цифровата свързаност в пет направления. Първата е осигуряване на високоскоростна мобилна свързаност по ключови транспортни коридори от Трансовропейската мрежа – магистралите Тракия, Хемус, Струма, както и връзките с Румъния и Турция. Останалите области са подобряване на интернет покритието в слабо населени и селски райони, развитие на държавната опорна мрежа, използване на зелени технологии и стимулиране на потреблението.

Общият планиран ресурс за цифрова свързаност е 805 млн. лв., с период за изпълнение до 2025 г., уточни министърът.

Основната цел при транспортната свързаност е намаляване на въглеродния отпечатък чрез инвестиции в модернизация и цифровизация на жп сектора. „Предвиждаме модернизация на системите за безопасност и енергийна ефективност по няколко жп направления, в това число София-Мездра, Мездра-Горна Оряховица, Каспичан-Синдел, Карнобат-Синдел“, каза Желязков. Планираният ресурс е 267 млн. лева.

Друг ключов проект е изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица и преустройство и рехабилитация на 8 гарови комплекса (Мездра, Червен Бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово) за 188 млн. лева. Горна Оряховица е най-големият възел в Северна България, който съсредоточава трафика по направленията изток-запад и север-юг. Той посочи още, че в рамките на други оперативни програми се разглежда и изграждането на терминал в района на София, която също съсредоточава различни видове транспорт.

Желязков представи и проект за модернизация на тягови подстанции и изграждане на система за телеуправление и телесигнализация за 273 млн. лева. „Изпълнението на тези дейности, ще повлияе пряко върху безопасността и качеството на железопътните услуги в Северна България“, обясни Желязков. Целенасочените инвестиции в Северна България и обвързването им с реализираните вече проекти ще помогнат за преодоляването на дисбаланса в транспортните мрежи. „В рамките на плана сме заложили закупуването на 20 нови влака, които да обслужват тези направления“, обясни министърът.