Часове преди дело за родителски права децата Ивон и Васил са заклани (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244114 www.24chasa.bg
Кристина Дунчева е обвинена за смъртта на децата.

Майката е обвинена за зверското убийство с нож на двете деца, признала е

Най-големият ѝ страх бил те да не останат при баща им

Възможно е жената да е развила психическо разстройство, съди мъжа си за домашно насилие

“Искаха да ми вземат децата! Ето, сега нека ми ги вземат!”

Това са част от думите, които Кристина Дунчева казала пред разследващите полицаи в ареста в Сандански. 32-годишната жена бе задържана в четвъртък вечерта като заподозряна, че е убила двете си деца.

5-годишният Васил и 3-годишната Ивон са открити около 17,30 ч мъртви в къщата им на ул. “Скопие”, на метри от полицията в града. Намерил ги баща им Георги Трайков. Преди това

родителите

за пореден път

се скарали

Бащата, който е горски работник, излязъл за кратко от дома им, а когато се върнал, установил, че вратата е заключена и не може да влезе. Наложило се да я разбие с крак и видял цялото жилище окървавено. Децата били с прободени с нож гърла, а на пода до тях седяла майка им неадекватна. Минути след подаване на сигнала на място пристигнала полиция. Двамата родители са задържани в ареста. 

Обвинена за кървавото престъпление е майката Кристина. При разпитите тя не давала смислени обяснения. Понякога казвала, че голямото дете е намушкало малкото, после - че си играели, накрая признала, че е извършител на престъплението. По нищо обаче не личало, че осъзнава какво е направила. При разпита участвали психолози от Института по психология на МВР.

Назначена е психиатрична експертиза, която да установи какво е състоянието ѝ и дали може да носи наказателна отговорност. В петък вечерта окръжната прокуратура в Благоевград привлече майката като обвиняема за двойното убийство, извършено от нея по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо нейните малолетни деца.

Потресаващото престъпление е извършено 17 часа преди старта на делото за родителски права в районния съд в Сандански.

Родителите не

са имали

граждански брак,

живеели на семейни начала. Бащата Георги Трайков подал искане за родителските права с мотив, че майката не е в състояние да се грижи за децата си.

Преди дни бил готов социалният доклад от дирекция “Социално подпомагане”, който да се представи в съда. Родителите са били извикани, за да се запознаят с доклада и да го подпишат. До този момент социалните не са се занимавали с това семейство. Наложило се да направят задълбочено проучване по повод на изискания от съда доклад и тогава станало ясно, че отношенията между родителите не са добри. 

Първото засед ание по гражданското дело трябвало да е в петък в 10,30 ч. Вероятно това е отключило някакъв психически проблем у майката. Нейният най-голям страх бил да не останат децата при мъжа ѝ. “Имаха някакви проблеми,

чували сме,

че у тях има

скандали”, коментираха съседи. Преди месец Кристина си взела двете деца и се преместила при родителите си. Преди седмица обаче решила да се върне при мъжа си.

“Много ѝ говорехме, цяла седмица я уговаряхме. Напоследък често изпадаше в психически състояния, психически беше изпаднала”, едва промълвиха нейните родители Валентина и Иван, които до късно вечерта след убийството бяха в полицията.

По непотвърдена информация

няколко пъти

Кристина е

подавала жалби

в полицията за

домашно насилие

срещу мъжа си, но после ги оттегляла. От полицията отказаха коментар за това.

Стана ясно, че жената е пуснала жалба в съда по Закона за защита от домашно насилие срещу мъжа си. Делото е образувано на 3 ноември, а първото заседание е насрочено за 26 ноември.

Кристина Дунчева е завършила магистратура по икономика на транспорта в УНСС. Девет месеца е работила като младши експерт в Агенция “Железопътна администрация”. След майчинството е била и без работа. От октомври е назначена по заместване като касиер в гимназия “Яне Сандански” на 4-часов работен ден. Заради това, че не може да ползва платен отпуск, на 11 ноември си е пуснала неплатен до 20-и. Не е обяснила защо.

“Изключително съвестен колега. Много коректна, спокойна, учтива. Майка ѝ е учителка по английски, много добър, уважаван учител. Кристина винаги идваше по-рано на работа и когато се налагаше, си тръгваше по-късно. Нямаме никакво обяснение какво и защо се е случило”, коментира директорката на гимназията.

Пред колежките си Кристина не е споделяла за семейни проблеми. Майка ѝ на няколко пъти обаче е споделяла, че има дело за децата. Познати казват, че в последните месеци семейството изживявало труден период.

Кристина

подозирала

мъжа си в

изневяра,

случвало се е да я видят да върви унила по улиците със следи от побой, пиела антидепресанти.

Мъжът ѝ пък забелязал, че тя е много променена и не може да се грижи за децата, затова поискал да ги вземе.

Нейни познати споделят, че допреди години е била много усмихната и лъчезарна, спокойна. Какво е “обърнало” психиката ѝ до степен да заколи децата си, никой не знае категорично.

В профила ѝ във фейсбук е пълно със снимки на икони, почитателка е била на религиозни четива, източни практики.

Георги пък за последно на 8 ноември е качил снимка отпреди 4 г., когато е било кръщенето на сина им Васил.

“Очевидно в семейството е имало сериозни социални междуличностни проблеми”, каза кметът на Сандански Атанас Стоянов. Петък с негова заповед бе обявен за ден на траур в памет на децата.

Трагедията потресе града, който буквално не заспа вечерта след случилото се.

Коментарите бяха разнопосочни - от “Да се върне смъртното наказание”, “Да я разрежат на парчета”, “Да гори в ада”, “Бог да я накаже най-жестоко”, “Това не е майка, не е човек, а чудовище” до “Не съдете майката! Границата между здравия разум и лудостта е колкото човешки косъм”, “Много е лесно да съдиш някого, но никой не знае какво ѝ е било в главата”.

“Тази жена е била наистина за психиатър, но явно никой не е обърнал внимание. Жената не е получила адекватна помощ и подкрепа”, пишат хората от Сандански.

Иво Ташев, психолог: Няма как нормален човек да се прибере вкъщи и да реши да убие децата си, това има предистория

Случилото се е отвратително деяние. За да се стигне до там, този човек, който го е извършил, има дълга предистория, която е била пропусната.

Няма как един нормален човек да се прибере от работа вкъщи, например, и решава да убие децата си. Това не може да се случи току-така. Не е възможно да не е имало нещо притеснително преди това.

Ще видите, че е имало много, много неща, докато се стигне до тази ситуация. При всяко деяние винаги има мотив, няма немотивирано поведение, независимо дали е осъзнато или не.

Примерно да докажеш себе си, когато всички други средства за доказване, за надмощие, са изчерпани. Тогава смяташ, че единственото е убийството и би могъл да го направиш в състояние на много, много силен афект, който обаче има дълга предистория, която е била пропусната.  

Не коментирам конкретния случай, но може да се окаже, че има неща назад в детството, които не знаем, скрита история, която не виждаме. Често домашното насилие остава скрито, защото хората неоснователно се срамуват. В малък град има един страх да не се разбере какво става зад вратата на семейното жилище.

Вероятно е имало хора, които са виждали някои неща, мълчали са, не са ги споделяли, защото градът е малък, прието е да не се говори за някои неща извън семейството. През годините може да е имало инцидентни прояви на нестабилна психика, трупало се е напрежение, което е било неглижирано и подценявано, за да се стигне до такова жестоко престъпление.

Когато извършителят излезе от такова афектно състояние, обикновено прави опит за самоубийство.

За да не се стига до такива трагедии, е редно навреме да се потърси помощта на психолозите, психиатрите и винаги би могло да се предотврати такова нещастие. При всички случаи, ако се потърси своевременна помощ, би могло да се намали чувствително психичното напрежение, което изпитва един. Всеки човек рано или късно изпада в ситуация, в която нервите, психическите сили, усещането, желанието за живот, мотивацията намаляват и тогава в състояние на афект човек би могъл да извърши нещо подобно.

В сегашната ситуация с коронавируната пандемия, не бива да изключваме и че това е допълнителен стрес за човешката психика.