Окончателно! Джок Полфрийман може да напусне страната (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244157 www.24chasa.bg
Джок Полфрийман напуска центъра в “Бусманци”, където престоя няколко дни, след като излезе от затвора, защото нямаше документи за самоличност.

Нямало причина да бъде държан у нас, защото е предсрочно освободен от затвора, а и има заповед за експулсирането му

Австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 г. затвор за убийство, но излезе предсрочно, може да напусне България.

Решението е окончателно и е на тричленен съдебен състав на Върховния административен съд (ВАС). В петък магистратите отмениха забраната на Полфрийман да не излиза от страната. Тя беше издадена от шефа на дирекция “Миграция” на 1 септември 2011 г., когато австралиецът още беше подсъдим за убийството на студента по право Андрей Монов.

Преди ВАС и административният съд в София отмени заповедта. От дирекция “Миграция” обаче обжалваха пред върховните съдии.

В решението си те казват, че според закона забрана за напускане на страната се налага на чужденец, който е осъден с влязла в сила присъда, но не е изтърпял наказанието.

Случаят с Полфрийман обаче не бил такъв, защото в момента той е предсрочно условно освободен.

“Налага се изводът, че е отпаднало изискването за прилагането на временната забрана”, мотивират се съдиите.

Те казват още, че мярката вече не изпълнявала целта на закона, защото няма причина да се прилага.

Съдиите припомнят, че Полфрийман е изтърпявал 20-годишната присъда до 20 септември 2019 г., когато е предсрочно освободен от затвора от Софийския апелативен съд.

Тогава обаче шефът на дирекция “Миграция”, който жали възможността му да напусне, е издал две други заповеди - за експулсиране и забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите - членки на ЕС, за 5 години.

Законът изисква всеки чужденец, който излежи наказанието си у нас, да напусне страната и да не влиза в следващите 5 години.

Тези мерки обаче си противоречат със забраната за напускане.

“Неоснователен е доводът на МВР, че след като заповедта е по предложение на Софийската градска прокуратура, тя може да бъде отменена само по искане на същата прокуратура”, казват съдиите.

“Никъде в Закона за чужденците не се предвижда такова изискване”, добавят те.

Според тях при отпадане на законовите изисквания няма пречки заповедта да бъде отменена, без да се изисква непременно предложение на друг орган”.

След това решение на ВАС Полфрийман вероятно трябва да си замине за Австралия.

През юни обаче той подаде искане до главния прокурор за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов.

20-годишният студент издъхна след удар с нож в гръдния кош на площад “Св. Неделя” на 28 декември 2007 г.

Полфрйман е осъден окончателно на 20 г. затвор през лятото на 2011 г. През 2019 г. обаче подаде молба за освобождаване, въпреки че му оставаха 6 г. и 6 месеца.. Апелативният съд го пусна, защото се бил поправил зад решетките, посещавал курсове и научил български.

(24 часа)