Макрон: Турция и Русия насърчават антифренска кампания в Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244258 www.24chasa.bg
Френският президент Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон осъди в интервю, публикувано днес в сп. "Жон Африк" (Jeune Afrique), "стратегията", следвана от Русия и Турция за насърчаване на антифренски настроения в Африка, чрез заиграване "с постколониалното недоволство", предаде Франс прес.

"В ход е стратегия, която понякога се води от африкански лидери, но преди всичко от чужди сили като Русия или Турция, които се заиграват с постколониалното недоволство", каза френският президент. "Не трябва да сме наивни: много от онези, които надигат глас, които правят видеоклипове, които присъстват във френскоезичните медии, са купени от Русия или Турция", отбелязва Макрон, цитиран от БТА.

В това пространно интервю той настоява за "справедливи отношения" и "реално партньорство", което Франция се стреми да изгради с континента посредством премахването на "исторически, икономически, културни, бизнес табута". Президентът даде за пример възстановяването на паметници на африканското културно наследство в няколко страни като Сенегал, Бенин или Мадагаскар или края на африканския франк, което той определи като "много символично събитие".

"Смятам, че между Франция и Африка ще има любовна история", посочва Макрон и изразява убеждение, че "не трябва да бъдем заложници на нашето минало".

Макрон подчертава, че неговата дипломация "не се ограничава само до френскоговорящата Африка" и че е посетил "страни, които никой френски президент не е посещавал".

След като посети Нигерия, Етиопия и Кения, френският президент изрази надежда скоро да осъществи визити в Южна Африка и Ангола.