Експерти: Пикът на втората вълна от COVID-19 във Франция е преминат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244398 www.24chasa.bg
Пикът на втората вълна от COVID-19 вероятно е бил преодолян във Франция, обявиха днес здравните власти СНИМКА: Pixabay

Пикът на втората вълна от COVID-19 вероятно е бил преодолян във Франция, обявиха днес здравните власти, а здравен представител дори спомена за излизане от тунела със скорошното идване на ваксините. Същевременно френският премиер Жан Кастекс каза, че вероятно може малките магазини да отворят врати около 1 декември, предаде Франс прес.

Според Френската агенция по обществено здравеопазване настоящите резултати позволяват да се констатира намаляване на всички индикатори в най-големите градове, в които има полицейски час. Ведомството посочи, че е имало пряк ефект, както изглежда между прилагането на полицейски час и преобръщането на тенденцията десетина дни след въвеждането му, предаде БТА.

Агенцията обаче призовава всички да останат бдителни, защото преминаването на епидемичния пик не означава край на пандемията.

Първите полицейски часове бяха въведени на 17 октомври в мегаполисите Париж, Лион, Марсилия и др. Седмица по-късно мярката влезе в сила и за други населени места, сред които и Ница. Франция влезе във втора национална карантина на 30 октомври.

За седмицата от 9 до 15 ноември броят на потвърдените нови случаи на зараза е намалял с 40 процента, на приема в болници с 13 процента, а на приема в реанимация с 9 процента.

Броят на починалите както изглежда се стабилизира за първи път след няколко седмици на нарастване и за гореспоменатата седмица те са били 3756 спрямо 3817 през предишната седмица. Но си остава тежка общата равносметка от началото на пандемията - 47 127 починали и около 400 смъртни случая на ден.

Председателят на Научния съвет, който консултира правителството - Жан-Франсоа Делфреси каза, че вижда излизане от тунела, като се появят на пазара ваксините срещу COVID-19. В Париж кметството увери, че може да ваксинира 30 до 40 процента от населението, като започне с хората над 65 години и хората с най-крехко здраве.

Същевременно днес театрите и киносалоните поискаха от правителството да им даде възможност за подновяване на работата през декември, в това число и вечер, дори и ако вечерният час остане в сила.