Лекар, преболедувал коронавируса: Болниците са фронтова линия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244486 www.24chasa.bg
Д-р Дончо Дончев от ВМА , който е преболедувал коронавирусна инфекция КАДЪР: БНТ

"За мен тази пандемия е асиметрична световна война. В първата фаза тя беше с всички признаци на такава - невидим враг, който създаваше кризи. Сега имаме ясно очертана фронтова линия и това са болниците". Това коментира в предаването "Панорама" по БНТ д-р Дончо Дончев от ВМА, който е преболедувал коронавирусна инфекция и след това е дарявал плазма за лечение на други заразени с COVID-19 пациенти.

Според него през пролетта колкото и да са били уморени медицинските кадри, сега умората е несравнително по-голяма.

"Знаеше се, че ще има нов прилив, навсякъде са максимално натоварени. Когато казвам, че са изтощени, е доста благоприлично. Ако има бедствие, което предстои, това е невероятната умора и изхабеностна хората, които са на първа линия", обясни той. 

"Осъзнавам, че всички, които сме в болниците, живеем в паралелен свят. Обсебени сме от друг начин на съществуване. В същото време се учудваме, че ежедневните проблеми съществуват, а в болниците проблемът е дали ще приемем нов болен, или как в отделение с 30 легла да настаним 41 човека", каза още д-р Дончев.

По думите му всички хора в болниците са решени да направят всичко докрай. "Истината е, че това са хора, които отиват изцедени на дежурствата. Изстискват всичко от себе си", каза още той.