37 загинаха при протести след ареста на кандидат-президент в Уганда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244525 www.24chasa.bg
Oпозиционнияt кандидат за президент Боби Уайн СНИМКА: Ройтерс

Печалната равносметка от масовите протести, избухнали след ареста на опозиционния кандидат за президент Боби Уайн, достигна 37 загинали, съобщи днес полицията в Уганда, цитирана от Асошиейтед прес. Това са най-лошите безредици в страната от десетилетие и се очакват още вълнения преди изборите, които трябва да се състоят в началото на идната година.

Изглеждащият изтощен Уайн бе освободен под гаранция в източния град Иганга, след като бе арестуван в сряда по обвинение, че е нарушавал правилата за безопасност заради пандемията от Ковид-19, които изискват кандидатите за президент да говорят пред по-малко от 200 души, предаде БТА.

"Нека (президентът Йовери) Мусевени да знае, че ние не сме роби и няма да приемем да бъдем роби, - каза 38-годишният Уайн. - Ние ще бъдем свободни."

Опозиционерът, който е бил арестуван много пъти през последните години, предизвика симпатиите на много угандийци с настоятелните си призиви към Мусевени да се оттегли след 36 години на власт.

Неговите адвокати показаха разкъсаните дрехи на певеца, които той е носел в деня на ареста си в сряда, когато избухнаха и протестите в столицата Кампала. Според полицията арестуваните в Кампала са 350. Напрежението в столицата продължи и вчера, по улиците има силно присъствие на войници и полицаи.

Говорейки пред репортери, министърът на сигурността на африканската страна Ели Тумуайн предупреди протестиращите да очакват безпощадна разправа, ако продължат с безредиците. А президентът Мусевени също бе категоричен, като каза: "Онези, които започнаха (хаоса), ще съжаляват. Някои от тези групи се използват от външни хора, които не обичат стабилността".