Щатският секретар на Джорджия: Байдън е победител на президентския вот в щата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244574 www.24chasa.bg
Джорджия днес удостовери днес, че демократът Джо Байдън е победител на президентските избори в щата СНИМКА: Ройтерс

Джорджия днес удостовери днес, че демократът Джо Байдън е победител на президентските избори в щата, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на щатския секретар на Джорджия, предаде Ройтерс.

Щатският секретар Брад Рафенспъргър обяви, че ръчното повторно преброяване и одитът на всички бюлетини, подадени в южния щат, са установили, че победител е Джо Байдън. Според публикуваните на сайта официални резултати Байдън печели президентската надпревара в щата с 12 670 гласа.

Това е нови удар за отчаяните усилия на президента Доналд Тръмп да обърне резултатите от изборите на 3 ноември. Байдън е първият демократ, който печели Джорджия, от 1992 г. насам, предаде БТА.

"Числата отразяват присъдата на хората, а не решението на службата на щатския секретар или съдилищата, нито на други кампании", заяви пред репортери Рафенспъргър - републиканец и поддръжник на Тръмп - броени часове преди службата му да удостовери резултатите.

След загубата в Джорджия и поредица съдебни поражения екипът на Тръмп сега възлага надежди да бъдат убедени контролирани от републиканци парламенти в спечелени от Байдън ключови щати като Мичиган и Пенсилвания да отхвърлят изборните резултати и да обявят за победител Тръмп, твърдят трима запознати с плана източници. Дори и двата щата да минат на страната на президента обаче, ще му е нужно да преобърне вота и в друг щат, за да изпревари Байдън по гласове в избирателната колегия. Такова нещо би било безпрецедентно в съвременната история на САЩ.