„Морган Стенли“ очаква потреблението да дърпа нагоре китайската икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244646 www.24chasa.bg

през следващата година

Частното потребление може да играе по-голяма роля като двигател на китайската икономика през 2021 г. с освобождаването на повече предпазни спестявания и пълното възстановяване на пазара на труда, според доклад на „Морган Стенли“. Той е цитиран от Радио Китай.

Инвестиционната банка прогнозира, че реалният ръст на частното потребление в Китай ще скочи до 12,4% на годишна база през 2021 г., давайки сериозен принос за стимулиране на растежа от износа и инвестициите в инфраструктура. „Очакваме излишните спестявания да бъдат частично освободени през 2021 г., тъй като доверието на потребителите вероятно се подобрява поради по-широкото възстановяване на пазара на труда и по-стабилната ситуация с COVID-19 в страната“, казва Робин Син, главен икономист на банката за Китай и един от съавторите на доклада.

Доходите и нивата на спестявания на домакинствата в Китай се повишиха тази година, тъй като по-бързото възстановяване в производството и строителството частично компенсира натиска върху пазара на труда в сектора на услугите, базирани на контакти. Официалните данни показват, че разполагаемият доход на глава от населението на страната през третото тримесечие е нараснал с 3,9% на годишна база в номинално изражение. Нивото на безработица в градските райони се е подобрило до 5,3 процента през октомври, с 0,1 процентни пункта по-ниско от това през септември.

Междувременно се очаква възстановяването на пазара на труда да се разшири към сегменти в сектора на услугите, основани на контакти през следващата година, което също ще увеличи потреблението, според Робин Син.

Въпреки че възстановяването на потреблението е асиметрично през 2020 г., тъй като разходите в сегменти като автомобили и мобилни телефони значително се подобряват, докато тези в развлечения, пътувания и медицински услуги остават по-ниски от нивата преди епидемията от COVID-19, Син прогнозира, че тези изоставащи сегменти ще наваксат през 2021 г. В съчетание с възстановяването на държавното потребление на фона на по-добрите приходи, общото потребление трябва да допринесе с до 6,7 процентни пункта за ръст на БВП, според доклада на „Морган Стенли“.