Китай разреши на хората над 70 години да кандидатстват за шофьорски книжки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9244674 www.24chasa.bg

Китай позволи на гражданите над 70 години да кандидатстват за свидетелства на управление на леки автомобили и мотопеди, ако здравето им отговаря на изискванията за безопасно шофиране, според съобщение на Министерството на обществената сигурност.

От кандидатите се изисква да преминат оценка на паметта, преценката и реакциите им, както и да се подлагат на ежегодни медицински прегледи и да представят резултатите, предаде Радио Китай.

Като се има предвид нарастващата продължителност на живота и подобряването на цялостното здравно състояние на китайските граждани, повече възрастни хора трябва да шофират, се посочва в съобщението на министерството, като се добавя, че решението има за цел да отговори на новите изисквания на застаряващото население на страната.

Максималната възраст за кандидати за шофьорски книжки за големи, средноголеми и товарни превозни средства също се повишава от 50 на 60 години.

До края на 2019 г. в Китай е имало общо 250 милиона души на възраст 60 или повече години, около една шеста от общото население на страната.