Китай: Икономическото сътрудничество между страните от АПЕК не е игра с нулев резултат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9245104 www.24chasa.bg

Вчера китайският председател Си Дзинпин участва в 27-та неформална среща на лидерите на АПЕК, която се проведе във видео формат, предаде Радио Китай.

В речта си пред останалите участници Си Дзинпин посочи, че икономическото сътрудничество в Азиатско-тихоокеанския регион никога не е било игра с нулев резултат, нито е подчинено изцяло на политически цели, насочени към победа на другите. Това сътрудничество, по думите му, трябва да бъде платформа за взаимно стимулиране и взаимна изгода.

В бъдеще е необходимо да се засилят проучванията, разработките и обмена на ваксини и да се насърчат доставките и достъпността им за развиващите се страни. Следващата година Китай ще проведе дигитален семинар за намаляване на бедността, за да даде пълна представа за предимствата на новите технологии за реализиране на тази цел в рамките на Азиатско-тихоокеанския регион, посочи Си Дзинпин.

Китай приветства подписването на Споразумението за регионално всеобхватно икономическо партньорство и обсъжда активно присъединяването си към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство, изтъкна в заключение председателят.