Португалия с нови ограничения за празниците, Англия затяга мерките

https://www.24chasa.bg/novini/article/9246700 www.24chasa.bg
Португалия с нови ограничения за празниците, Англия затяга мерките СНИМКА: Ройтерс

Португалия ще наложи допълнителни ограничения за предотвратяване на разпространението на коронавируса в периода около предстоящите два национални празника, предаде Ройтерс.

Както съобщи снощи премиерът Антониу Коща, пътуванията между населените места ще бъдат забранени от 23,00 ч. на 27 ноември до 5,00 ч. на 2 декември и после пак от 23,00 ч. ва 4 декември до 5,00 ч. на 9 декември, за да се отграничи движението около националните празници - Деня на независимостта на 1 декември и празника на Непорочното зачатие на Блажена Дева Мария на 8 декември.

Училищата ще бъдат затворени в понеделниците преди двата празника, а магазините ще трябва да затворят рано. Работодателите са насърчавани да дадат почивен ден на служителите, предава БТА.

Маските, досега задължителни на обществени места и в затворени търговски пространства, вече ще са задължителни и на работното място, добави Коща.

Англия преминава към система на локални ограничения

Англия ще приключи националната карантина срещу COVID-19 на 2 декември и ще премине към по-строга тристепенна система на регионални рестрикции, отколкото преди, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на британския пермиер Борис Джонсън.

Джонсън въведе едномесечния локдаун в началото на ноември, след като броят на заразените и смъртните случаи започна отново да нараства, но си навлече гнева на бизнеса и на накои среди в собствената му партия заради икономическите последици. Втората вълна на инфекции започна да се забавя, показват официалните данни, но се очаква научните съветници на правителството утре да предупредят, че са необходими по-строги мерки, за да се предотврати втори национален локдаун.

Канцеларията на премиера обяви късно снощи, че правителството планира да се върне към прилагането на тристепенната система на локализирани рестрикции в Англия, като различните мерки ще бъдат налагани в зависимост от тежестта на епидемичните огнища в отделните райони. Очаква се повече общности да попаднат в двете категории на по-висока степен на заплаха.

Кабинетът ще обсъди плановете на заседание днес, а премиерът възнамерява да представи подробности в парламента утре.

Групата научни съветници, известна като SAGE - Scientific Advisory Group for Emergencies, "мъдрец" на английски) се очаква да публикува утре доклади, показващи, че предишната тристепенна стратегия не е била достатъчно строга, и ще препоръча по-строги рестрикции. При предишната система "средно" равнище на заплаха изисква ресторанти и пъбове да затварят в 22,00 ч. и забранява на жителите на даденото населено място да се срещат на групи, по-големи от шест човека. "Високата" степен забранява на хората да се събират на закрито, ако не живеят в едно домакинство. В районите с третата, "много висока" степен на риск, пъбовете и баровете могат да останат отворени и да продават алкохол само ако сервират храна. На хората се препоръчва да не напускат и да не посещават въпросните райони.