Пекин зове за глобална противоепидемична защита

https://www.24chasa.bg/novini/article/9246717 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Радио Китай

Китайският председател Си Дзинпин участва в 15-та среща на лидерите на Г-20, която се проведе във видео формат. На нея той заяви, че групата трябва да се придържа към принципите за многостранност, откритост, приобщаване и взаимноизгодно сътрудничество, да провежда обширни консултации и играе по-голяма и водеща роля в глобалното управление във времето след пандемията от COVID-19. Китай е готов да работи с останалите страни, за насърчаване на съвместно изграждане на общност на споделена съдба, посочи Си Дзинпин, предава Радио Китай.

В речта си китайският лидер отправи няколко предложения:

Първо, да бъде изградена глобална противоепидемична защита. Под координацията на Световната здравна организация за справедливо и ефективно разпределение на ваксини, Китай е готов да засили сътрудничеството с другите държави в тази сфера и ще се стреми да превърне ваксините в глобален обществен продукт.

Второ, да бъде възстановено надеждното и безпроблемно функциониране на световната индустриална верига и веригата за доставки, като това става в условията на прилагане на противоепидемични мерки и контрол.

Трето, да бъде засилена ролята на дигиталната икономика, да бъде подобрено сътрудничеството в сферата на сигурността на данните и изграждането на дигитална инфраструктура, за да се създадат равни условия за научните и технологични компании от различни страни.

Четвърто, да се работи за по-приобщаващо развитие. В тази връзка Китай предлага през 2025 г. да бъде проведена отново Световна среща за жените, а през следващата – Световна среща по въпросите на прехраната.