Радио Китай: Китай ще бъде надеждна опора на международния ред, мира и развитието

https://www.24chasa.bg/novini/article/9247085 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Световната финансова криза през 2008-2009 г. доведе до формирането на Г-20, който през изминалите 12 години се разви постепенно от механизъм за справяне с кризи до платформа за глобално управление. В момента, изправени пред пандемията от COVID-19, която е по-разрушителна от предишната финансова криза, страните от Г-20 са длъжни не само да отговорят на най-неотложните нужди, но и да се фокусират върху дългосрочното подобряване на глобалното управление, повишаване доверието на пазарите и отправянето на позитивни сигнали и надежда за хората в целия свят, пише Радио Китай.

На провелата се тази седмица 15-та среща на лидерите на Г-20, китайският председател Си Дзинпин отправи няколко предложения, включващи глобална противоепидемична защита, възстановяване на надеждното и безпроблемно функциониране на световната индустриална верига и веригата за доставки, засилване ролята на дигиталната икономика, както и усиля за по-приобщаващо развитие. Тези предложения са продължение на негови предишни призиви на редица международни срещи, посрещат се добре и са в съответствие с тези на ръководителите на много други държави. Така например, руският президент Владимир Путин също настоя Г-20 да предприеме повече мерки в подкрепа на развиващите се страни; а саудитският крал Салман бин Абдулазис посочи, че слабостите, които сегашната здравна криза извади на бял свят трябва да бъдат преодолявани заедно.

Ситуацията в света обаче е сложна. Някои се възползваха от пандемията в свои интерес и за свои цели, поставиха под въпрос централната роля на ООН и нейните организации в координирането на глобалната борба срещу разпространението на вируса, насърчават едностранността и протекционизма.

На този фон позицията на Пекин е ясна и твърда. Китай ще продължи да подкрепя неизменно световния мир, ще дава своя принос за глобалното развитие и ще защитава международния ред. Китай ще продължи да работи с всички страни за насърчаване на непрекъснатото подобряване на глобалната система за управление, ще поддържа многостранността и справедливостта, насърчавайки постигането на обща сигурност, и увереност в бъдещето.