"168 часа": Кой е убиецът на Ботйов от петимата свидетели

https://www.24chasa.bg/novini/article/9247231 www.24chasa.bg

На Перо Македонеца дори да му е бил даден револвер, той би бил от системата "Лефуше". С такъв револвер раната в гърба на войводата би била тежка, дори смъртоносна, но куршумът нямаше да има достатъчно патронна енергия, за да прониже тялото му с изходяща рана откъм гърдите.

Клетвата на петимата свидетели

Когато Христо Ботйов пада убит, прострелян в гърба от "приятелския" огън на Никола Обретенов или Георги Апостолов, се е случило нещо, психологически несъвместимо с вродената способност на човека за несъзнателно извършване на целесъобразни действия. След изстрела всичките петима насядали наоколо четници спокойно се изправили и приближили към вече издъхналия войвода.

Това е разказал Обретенов. Инстинктът за самосъхранение би трябвало да "подсети" въпросните комити, че при внезапен изстрел в страховитата обстановка на Врачанския Балкан човек се привежда или заляга, приготвяйки оръжието си в боен захват, а не се изправя в цял ръст, за да отиде на оглед при убития. Ами ако имаше последващ изстрел, дали нямаше някой от тях също да е прострелян? Единственото обяснение за безмълвната "сбирка" на петимата около тялото на Ботйов е, че всеки един от тях е видял кой е извадил револвера си и е прострелял войводата в гърба.

Знаели са, че друг изстрел няма да последва, защото мишената е била поразена. Казано накратко, и петимата са станали свидетели на Ботйовата гибел, но един от тях е бил убиецът му! 

Какви са били обретеновите показания четете - ТУК!