Опонентите на Лукашенко готвят нови големи протести днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/9247249 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Въпреки заплахата от полицейско насилие за днес в Беларус е планирана голяма,15-а поред неделна демонстрация срещу беларуския автократичен президент Александър Лукашенко. Този път акцията е наречена "Шествие срещу фашизма" - така организаторите решиха да реагират на обидите, които им нанесе тази седмица президента, наричайки ги фашисти, отбелязва ДПА.

Протестите както винаги са забранени. В столицата Минск участниците в тях са призовани да се съберат първо по обяд в кварталите си, в пространствата пред домовете си, а след това да потеглят към сборни пунктове в района, за да минат след в общо шествие, предаде ТАСС. Времето е студено, хората бяха призовани да се облекат топло и да не забравят да носят маски заради пандемията, предава БТА.

Протестиращите настояват за оставката на Лукашенко, за спиране на полицейското насилие срещу мирните демонстранти, за освобождаване на политическите затворници и нови избори.

В очакване на днешния протест в Минск властите вече затвориха десет станции на метрото. В центъра на града се разполага военна техника и автобуси с членове на специалните сили на милицията (ОМОН). Блокиран е достъпът до площада, където се намира сградата на правителството. Метални заграждения и патрули има и около едно от местата, където обикновено се събират протестиращите - площада около паметника "Минск - Град герой".