Връщат по 36 ст./л за дизела на земеделци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9247843 www.24chasa.bg
Горивото за земеделски цели излиза на стопаните с близо 20% по-евтино заради отстъпката от акциза.

Фермерите ще получат 84 млн. лв. като отстъпка от акциза, тази година тя е с 1 стотинка на литър по-малко от 2019 г.

По 36 стотинки за литър дизелово гориво, използвано за земеделски цели, ще получат фермерите тази година. Това предвижда заповед на земеделския министър Десислава Танева, публикувана на сайта на агроведомството. Общо 84 млн. лв. ще вземат стопаните като отстъпка от стойността на акциза за газьола. Тази година ставката на литър е по-ниска с 1 ст. в сравнение с 2019 г.

Държавната помощ за отстъпка от акциза се дава на фермери от секторите “Растениевъдство” и “Животновъдство”. Право на подпомагане имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и предходната.

Друго условие е кандидатите да имат валидно заявление за подпомагане по схемите за единно плащане на площ или за обвързано производство на животни за годината, която предхожда тази на кандидатстването за акциза.

Фермерите, които отглеждат видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано производство, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя по методика с разходни норми.

Срокът на държавната помощ за отстъпка от акциза на горивото за земеделски цели се удължава до 31 декември 2023 г., предвижда пък приетият на второ четене в петък закон за подпомагане на земеделските производители. Реално с тази схема нафтата излиза с около 20% по-евтино за земеделците спрямо останалите купувачи на горива.

Изоставането в есенната сеитба тази година постепенно се наваксва, показват оперативните данни на земеделското министерство. Към 12 ноември вече са засети над 10 млн. декара с пшеница, като намалението на площите е само с 3,9%, в сравнение със същия период на 2019 г. При ечемика намалението на площите е с 15,2%, а при маслодайната рапица - с 0,4 на сто. Увеличение обаче има на нивите с тритикале - с 12,5%.