Хиляди на погребението на сръбския патриарх Ириней (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9248106 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

Мнозина игнорираха мерките за защита от коронавируса

Хиляди хора участваха в погребението на сръбския патриарх Ириней, който почина от COVID-19, като мнозина игнорираха превантивните мерки срещу пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Много от опечалените и повечето свещеници, които отслужиха погребалната литургия в големия храм "Свети Сава" в Белград, не носеха маски и не спазваха социална дистанция в църквата, целувайки стъкленото покритие на ковчега с тялото на Ириней, и дори използваха една лъжица по време на Светото причастие, предава БТА. 

Хиляди на погребението на сръбския патриарх Ириней (Снимки)

Ириней, на 90 години, почина в петък, три седмици след като присъства на погребението на митрополит Амфилохий в съседна Черна гора, по време на което опечалените целуваха останките му в отворен ковчег, независимо от това, че Амфилохий също почина от усложнения от COVID-19.

Хиляди на погребението на сръбския патриарх Ириней (Снимки)

Сръбската православна църква призова вярващите да спазват дистанция и да носят защитни маски в съответствие с препоръките за защита от коронавируса, но дори свещениците в храма не носеха маски, отбелязва АП.

Властите опитаха да избегнат погребението на патриарх Ириней да се превърне в място на разпространение на заразата от Ковид-19. Само на роднини на Ириней, на свещеници и високопоставени лица, сред които президентът Александър Вучич и сръбският член на босненското председателство Милорад Додик, бе позволено да влязат в храма "Свети Сава". Останалите опечалени гледаха церемонията на големи екрани пред храма. Някои от хората навън бяха без маски, но други носеха маски и се опитваха да спазват дистанция един от друг, отбелязва Ройтерс.

Сръбски епидемиолози заявиха, че няма начин да забранят традиционните погребални литургии.

Ириней даде позитивен тест за коронавирус на 4 ноември и почина на 20 ноември. Той присъства на погребението на 1 ноември на черногорския митрополит Амфилохий, който също почина от коронавирус, но не е ясно дали там е прихванал вируса, отбелязва Ройтерс.

Както и в много други европейски страни в Сърбия през последните седмици има увеличаване на броя на новозаразените с COVID-19. Правителството затегна в събота ограничителните мерки, като забрани събирания с повече от 5 души, но мярката ще влезе в сила идната седмица.

Властите не посмяха да наложат стриктни мерки на влиятелната Сръбска православна църква, която има 12 милиона последователи, предимно в Сърбия, Черна гора и Босна.

Патриарх Ириней имаше значително политическо влияние в балканската страна. Той бе известен с критиките си към политиката на Запада на Балканите и близките връзки, които разви с Руската православна църква, отбелязва Асошиейтед прес.