Путин обясни защо не бърза да поздрави Джо Байдън

https://www.24chasa.bg/novini/article/9248206 www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

Тръмп иска ново преброяване в Джорджия

Владимир Путин обясни защо не бърза да поздрави Джо Байдън. “Официалните неща трябва да се правят в съответствие с наложената практика и юридическите детайли”, заяви руският президент в тв интервю.

Путин допълни, че Русия се отнася с уважение и към действащия президент Доналд Тръмп, и към кандидата за поста Джо Байдън.

Междувременно изборният щаб на Доналд Тръмп подаде петиция за повторно преброяване на президентския вот в Джорджия, предаде АП.

Щатският секретар - републиканецът Брад Рафънспъргър, в петък удостовери резултатите от изборите в щата, според които Джо Байдън побеждава Тръмп с 12 670 гласа от подадени около 5 милиона бюлетини, или 0,25%. Губернаторът републиканец Брайън Кемп след това сертифицира списъка с 16 президентски електори от щата.

Адвокатският екип на Тръмп заяви, че щабът му “продължава да настоява за честно преброяване в Джорджия, което трябва да включва сравняване на подписите”. 

Републиканецът Тръмп понесе ново поражение, след като федерален окръжен съдия в Пенсилвания отхвърли иска на неговия изборен щаб да бъдат признати за недействителни милиони подадени по пощата бюлетини в щата, предаде Ройтерс.

Съдия Матю Бран в Уилямспорт, Пенсилвания, заяви, че на съда са били представени пресилени аргументи, неподкрепени от доказателства, и спекулативни обвинения, “безразборно съшити като чудовището на Франкенщайн”.

Искът, внесен от личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани, целеше да спре удостоверяването на победата на демократа Байдън в щата с аргумента, че някои окръзи неправилно са позволили на избиратели да поправят грешки в пощенските си бюлетини. Джулиани заяви, че е разочарован от съдебното решение. Но “то ще помогне на нашата стратегия да отнесем случая до Върховния съд”, добави той.