Ердоган отхвърли призив за освобождаване на дисиденти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9248315 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли призивите на свой близък съюзник за освобождаване от затвора на кюрдския лидер Селяхаттин Демирташ и на филантропа Осман Кавала, предаде агенция Ройтерс.

Правозащитници, западни сили и някои опозиционни партии призовават за освобождаване на Демирташ и Кавала, които бяха арестувани след опита за преврат през 2016 г. Към тези призиви се присъедини в четвъртък и бившият вицепремиер Бюлент Арънч, който сега е член на Висшия консултативен съвет на президентството.

"Въпреки че сме работили заедно в миналото, не може нечии лични коментари да бъдат свързвани с президента, нашето правителство или партията", заяви Ердоган в реч пред членове на неговата Партия на справедливостта и развитието, предава БТА.

Демирташ, който е бивш председател на прокюрдската Демократична партия на народите и един от най-известните политици в Турция, е с няколко повдигнати обвинения, включително за тероризъм. Той отхвърля обвиненията.

Осман Кавала бе оправдан през февруари по обвинения, свързани с уличните протести през 2013 г., които бяха заплаха за тогавашното правителство, начело с Ердоган. В деня, в който Кавала бе оправдан, той бе арестуван отново по обвинения, свързани с осуетения преврат през 2016 г. Филантропът отрича каквато и да било връзка с опита за преврат.

През последните две седмици Ердоган говори за предстояща съдебна реформа и това породи надежда за освобождаване на Демирташ и Кавала, отбелязва ДПА. Тези очаквания се засилиха, след като Бюлент Арънч, който е сред основателите на Партията на справедливостта и развитието, призова в интервю за освобождаването на двамата. Пред телевизия Хабертюрк Арънч заяви, че е против удължаването на задържането на Демирташ и че е бил шокиран от продължаването на ареста на Кавала.

Ердоган заяви днес: "хора, които в момента са на разположение на правосъдието, които са причинили смъртта на хиляди наши хора, хора, които са отговорни за Кобане (обвинения във връзка с обсадата на сирийския кюрдски град Кобане са предявени на Демирташ - бел. ред.), не може да бъдат защитени от Тайип Ердоган или от неговите съюзници".

Ердоган каза, че никога няма да защити Кавала, когото нарече спонсор на протестите през 2013 г.

Следващото заседание по делото срещу Осман Кавала е на 18 декември.

Ердоган каза, че протестите за парка Гези са били международен заговор, допълва ДПА.