Адвокат Марковски: Смъртта на пациенти ще доведе до много дела

https://www.24chasa.bg/novini/article/9248387 www.24chasa.bg
Димитър Марковски Кадър: NOVA

По думите на адвоката е недопустимо да се налага пациент, звъннал на 112, да търси сам помощ

“Загубата на пациенти ще отключи една кутия на Пандора от завеждане на бъдещи съдебни искове и дела към Спешна помощ, болници и отделните здравни звена”. Това заяви пред NOVA адвокат Димитър Марковски.

По думите му е недопустимо да се налага пациент, звъннал на 112, да търси сам помощ.

“Случаят с 34-годишния мъж в Бургас е поредният пример. Нормативното положение на уредбата, която регламентира отношенията в здравеопазването, е доста объркана. В годините отпаднаха множество медицински стандарти, които регламентират начина, по който трябва да протича едно лечение. Утвърденият стандарт за спешна медицинска помощ работи от 2017 г. Тя добре регламентира какво означават понятията спешен пациент и спешно състояние. Когато един пациент попада в категорията спешен, той влиза в тези стандарти, които трябва да се изпълнят”, обясни Марковски.

Според него не бива да обвиняваме лекарите за подобни случаи.

Той коментира и трагедията в Пловдив. "Надявам се, че проверката ще стигне и по-нагоре. Става въпрос за лоша организация в пловдивската болница. Лечебното заведение разполага с голям сграден фонд. Има възможност да бъдат открити необходимия брой легла за болни от коронавирус, които да бъдат отделени от другите пациенти", поясни той.