Коронавирусът заплашва бъдещето на германските коледни базари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9248772 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Коронавирусът заплашва бъдещето на германските коледни базари, заяви ръководител на браншова организация, цитиран от ДПА.

Тази година площадите на германските градове няма да се изпълнят с аромата на греяно вино и сладкиши с джинджифил. Пандемията от коронавируса направи така, че повечето от традиционните коледни базари в Германия да не отворят врати заради опасенията от разпространение на заразата, предава БТА. 

Но изпълнителите, които обикновено осигуряват на посетителите музикални и други развлечения, се опасяват, че ако не се направи нищо, базарите няма да се върнат никога.

"Ако (пазарите) не оцелеят в коронавирусната криза, то фестивалите и коледните базари, които познаваме и обичаме, няма да ги има за в бъдеще", каза Франк Хакелберг, председател на Германското сдружение на изпълнителите.

По думите му тазгодишното решение за отмяна на коледните базари е по същество "забрана за работа" за много от изпълнителите, които разчитат на тази сезонна заетост. Организацията на Хакелберг представлява около 5000 компании, повечето от които семейни. Много от тях сега са застрашени от банкрут.

Той заяви, че държавната помощ за подобни обединения е неравномерно разпределена. По-лошото е, че много от изпълнителите са откъснати от поминъка си, който според тях те все още могат да имат, ако правителствата им позволят да работят при спазване на противоепидемичните мерки на базарите, всеки от които е на открито.

По думите на Хакелберг всичко, което ще бъде нужно, са правила за социална дистанция, нови оформления и протоколи за гарантиране на здравето и безопасността.

"Коледните базари бяха последната възможност за някои изпълнители да изкарат поне някакви пари тази година", отбеляза той, "след като почти всички от обичайните ни 10 000 фестивала станаха жертва на пълните затваряния".

Той каза, че малкото усилия, които е видял да се полагат да има коледни базари - като например да има само щандове за греяно вино за вкъщи - облагодетелстват единствено съществуващи бизнеси, които не разчитат на базарите така, както изпълнителите.

В края на ноември в цяла Германия отварят врати стотици базари, които обикновено работят до края на декември. Освен че предлагат на германците традиционно място за развлечение навън, те имат сериозна притегателна сила и за туристите, които повишават приходите на изпълнителите, а също и на търговци, занаятчии и продавачи на храна.