Д-р Спас Спасков за починалия в Бургас: Проблемът е в организацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9249063 www.24chasa.bg
Бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков КАДРИ: БНТ

От РЗИ-Бургас са почнали проверка по случая с починалия млад мъж, размотаван в болниците в града. Проверка е почнала и в Белодробната болница в Бургас. Размотаването е почнало от сряда миналата седмица. Оказва се, че в Бургас има 5 линейки, всичките за ковид пациенти, и ако трябва да обслужат друг сигнал, първо трябва да се дезинфекцират и после да отидат на адреса.

Припомняме, че 36-годишният Калин Карапачов почина след дълго разкарване между няколко болници. Бил с диагноза двустранна пневмония, но след смъртта му се оказал и с коронавирус. Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен.

Майка на починалия заяви, че синът е бил болен на домашно лечение, изглеждал е добре, приемал е лекарства, назначени от личния лекар. "В понеделник са сменили терапията, а във вторник не се е почувствал добре и вечерта е получил затруднено дишане. При личната лекарка той е бил посинял", каза още тя.

36-годишният Калин Карапачов
36-годишният Калин Карапачов

От болницата Бургас заявиха, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас, заедно с реаниматор и реанимационна линейка, са направили всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. Днес щабът в Бургас ще проведе заседание за да реши кои болници ще бъдат обособени т.нар. "чисти от ковид" болници. 

Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация
Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация

Бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков заяви, че според него проблемът е в организацията. "Много по-голямо право трябваше да се даде на директорите на болниците да разгърнат допълнителни легла, а не да се чакат решения на щаба, решения на министерството. Самата система е добра подредена, а правим опити да я заобикаляме. Не всички управленци на по-ниско равнище са готови за децентрализация", каза още той.

Според Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, през следващите дни и седмици това няма да е единствения случай, на който ще сме свидетели. "Основният проблем не е от вчера - системата е построена по начин, който е недружелюбен към пациента, а за да се изпълни личната пътека или да се спази закона. Не е направено достатъчно пациента да бъде диагностициран навреме", каза още той.