80 процента от пушачите, преминали към електронни цигари, спират да пушат напълно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9249590 www.24chasa.bg
Снимка:Pixabay

Електронните цигари са широко използван метод в Европа за спиране на цигарите

От европейската вейпинг индустрия са категорични, че техните продукти могат да спасяват животи

Това доказва и последното проучване на Европейската Вейп Асоциация (Independent European Vape Alliance) сред повече от 3300 потребители на електронни цигари.

Данните са повече от категорични:

- 81 % от вейпърите са спрели впоследствие напълно употребата на тютюн.

- 12% са намалили пушенето с помощта на електронни цигари.

- 86 % от участниците приемат, че електронните цигари са по-малко вредни за тях от конвенционалните цигари.

- Само 2% смятат, че електронните цигари са равни или по-вредни от конвенционалните цигари.

- Около 65% от вейперите в Европа използват ароматни течности.

Разнообразието от вкусове също е една от важните причини вейперите да използват електронни цигари.

- 40 процента от тях използват течности с аромат на плодове.

- 25 процента предпочитат други сладки вкусове.

- 35% избират течности с вкус на тютюн.

Участниците в проучването са категорични, че ако бъдат забранени течните аромати, ще си ги купуват на „черно“ или отново ще пропушат цигари.

„Забраната на вкусове трябва да се избягва на всяка цена, защото това би накарало много вейпери да купуват нерегламентирани продукти на черния пазар или да започнат да пушат отново. И това би застрашило голямата възможност много повече пушачи да спрат да пушат с помощта на електронната цигара”, аргументира се Дъстин Далман, президент на Европейската Вейп асоциация.

- 31 процента заявяват, че ще купуват други течни аромати на черния пазар.

- Само 20 процента от вейперите биха преминали към аромати на тютюн.

- 9 процента дори биха започнали да пушат отново.

Европейската вейпинг индустрия работи усилено, за да повиши осведомеността, че техните продукти не могат да се сравняват с цигарите и че поставянето им под същите ограничения всъщност може да донесе повече вреда, отколкото полза.

От Асоциацията цитират научни доказателства, че електронните цигари са значително по-малко вредни от цигарите.

„Но това не се разбира добре от обществото. По-голяма част от хората вярват, че електронните цигари са вредни като пушенето. Това има последици за общественото здраве - ако на пушачите не им бъде дадена точна информация за относителния риск, повечето просто ще продължат да пушат. Цената на това погрешно възприятие ще се измерва в загубени животи“, предупреждават противниците на конвенционалното пушене.

Хората пушат заради никотина, но умират от катрана

Вейпингът може да спаси безброй човешки животи, благодарение на липсата на въглероден окис и катран в тези продукти, категорични са учени от три американски университета.

Д-р Дейвид Ейбрамс от Нюйоркския университет, заедно с колеги ог Университета в Небраска и Университета във Върмонт установяват, че никотинът, макар и пристрастяващ, не е основният причинител на рак и сърдечно-съдови, белодробни и респираторни заболявания, наблюдавани при конвенционалните пушачи заради вредата от цигарения дим.

Резултатите от наскоро публикуваното проучване „Минимизиране на вредата и контрол на тютюна: Преосмисляне на обществените възгледи за употребата на никотин за бързо спасяване на животи“ показва, че вейпингът служи като по-малко опасна алтернатива на конвенционалното пушене.

Експертите установяват, че катранът в тютюневия дим води до запушени артерии и дихателни пътища, както и запушвания в белите дробове. Освен това димът от цигарите съдържа и въглероден окис, който може да бъде смъртоносен. А в парата на електронната цигара тези вещества липсват.