Автобуси и таксита спират да возят на 25-и, протестират срещу ветото на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9250049 www.24chasa.bg

Заплашват да спрат автобуси и таксита за дълго време

В сряда, 25 ноември, автобусни и таксиметрови превозвачи излизат на протест срещу ветото на президента Румен Радев за криминализирането на нереграментираните превози и приемането му от парламента. Промяната в Наказателния кодекс, която се прави през Кодекса за търговско корабоплаване предвижда затвор от две до пет години и конфискация на автомобила. Ако деянието е извършено от две или повече лица и те са се сговорили предварително наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и  глоба от пет до петнадесет хиляди лева. Дава се възможност съдът да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

 Президентът Румен Радев наложи вето на поправките, а гласовете на групата на ГЕРБ в парламента не стигнаха, за да бъде отхвърлено то. Депутатите от БСП, "Обединени патриоти", "Воля" и независими гласуваха против и въздържали се. 

Заявили сме 100 автобуса и 2000 таксита, заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Превозвачите заплашват да спрат превоза по републиканските, междуобластните и междуселищните линии, както и международните. Градските превози ще бъдат преустановени между 9 и 11 ч. Милтенова уточни, че спирането на автобуси и таксита е решение на всеки превозвач.

Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи заяви, че има около 50 групи с повече от 100 хиляди члена за споделено пътуване. 2/3 от обявите са за класическо споделяне на разходите, за останалата една трета от тях се вижда, че са повтарящи се всекидневни пътувания с едни и същи имена и едни и същи превозни средства,което очевадно е обществен превоз на пътници. 35%, които остават от тези 1100 пътувания дневно за страната, прави около 400 нерегламентирани курса дневно, което е огромен дял сив сектор скрит зад споделеното пътуване, казва той.

20 години не може да се справи държавата с нерегламентираните превози с административни мерки, затова се стигна до криминализирането им, заявиха превозвачи и прогнозираха, че това ще свие с 50% сивия сектор.  Те дадоха пример с Кърджали, където имало 400 автомобила, които правят курсове съм Европа.

Милтенова обяви, че това е предупредителен протест и ако не получат адекватна позиция от останалите политически партии за приемане на криминализирането на нелегалния сектор предстои спиране на превозите за доста дълъг период от време.