Турция и Русия с разногласия за разполагането на военен пост в Азербайджан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9251799 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Турция и Русия имат разногласия относно искането на Анкара да разположи самостоятелен военен наблюдателен пост на азербайджанска територия, след като двете страни се договориха този месец да следят спазването на примирието в района на Нагорни Карабах, посочи турски източник, цитиран от Ройтерс.

Турция и Русия вече се договориха да създадат съвместен център в района за следене на примирието от 10 ноември, сложило край на продължилите седмици боеве между азербайджанската армия и етническите арменски сили в анклава, предава БТА.

Споразумението за примирие, което фиксира териториалните придобивки на Баку в резултат на сраженията, включва разполагане на 2000 руски миротворци в Нагорни Карабах.

Руски и турски представители трябва да се договорят за параметрите на механизма за мониторинг, но Турция, която е твърд съюзник на Азербайджан, иска също свой самостоятелен наблюдателен пост, за да засили влиянието си в един район, който тя разглежда като ключов за собствената си сигурност, отбелязва Ройтерс.

"Най-голямото разногласие в момента е /за/ наблюдателния пост, който Турция ще установи на азербайаджанска територия", е посочил турският източник, пожелал анонимност.

"Русия смята, че не е необходимо Турция да разполага наблюдателен пост в района, отделен от съвместния център. Но това е необходимо за Турция", е изтъкнал източникът.

Той е добавил, че разговорите ще продължат в Москва и че Турция очаква в крайна сметка да постигне компромис с Русия.

За момента няма коментар по въпроса от Русия, Армения или Азербайджан.