КС гледа искането на Радев за парламентарната комисия за нова конституция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9252682 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКА: Архив

Конституционният съд ще заседава днес по искането на президента за това дали парламентарната комисия за новата конституция съответства на основния закон, съобщава БНР. Според водещи юристи, които внесоха становища по делото в съда, комисията му противоречи.

Комисията, която да работи по проекта на управляващите за нов основен закон, беше създадена на 2 октомври със срок на действие два месеца. Тя беше бойкотирана от БСП и ДПС.

Десетина дни по-късно президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде отменено решението за нейното създаване. "Защото", пише в искането си държавният глава, "обикновен парламент може да се занимава с проекта за нова конституция само във връзка с въпроса да се свика или не Велико народно събрание, а не да го обсъжда, анализира и предлага конкретни предложения за промени, каквито задачи възложи на временната комисия парламентарното мнозинство."

В бърз порядък КС допусна искането на президента и поиска становища от институции и отделни юристи.

С различни нюанси конституционалистите са категорични, че решението за създаването на временната парламентарна комисия е противоконституционно.

Днес Конституционният съд само ще обсъди становищата, а следващия вторник ще се произнесе и по същество по президентското искане.